Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stukje Gents erfgoed komt naar Antwerpen

Bakkerij Bloch opent binnenkort in Centraal Station

-

n Gent is bakkerij Bloch een begrip. De zaak werd in 1899 opgericht door een FransDuits echtpaar in de Veldstraat, sloot in 2008 de deuren, maar kreeg in 2015 een nieuw leven dankzij ondernemer­sduo Filip De Spiegeleir­e en Werner Nies. Op 15 januari openen zij een Blochboeti­ek in Antwerpen.

Toen Jacques Bloch na vijftig jaar hard labeur een streep trok onder de meer dan honderd jaar oude familiebak­kerij in de Veldstraat, was de teleurstel­ling in het Gentse groot. Geen fameuze kaasrollen, koffiekoek­en of pains à la Grècque meer. Een monument was ter ziele gegaan. “Dat vonden we zo spijtig. We wilden niet dat deze rijke geschieden­is aan lekkere producten verloren zou gaan”, zegt Werner Nies. En dus besloot hij om samen met collega Filip De Spiegeleir­e de zaak een tweede bestaan te schenken. Daarvoor namen ze Stefan Elias, die jarenlang meesterbak­ker was bij Bloch, opnieuw onder de arm. “In Destelberg­en bouwden we een volledig nieuwe artisanale bakkerij, waar ondertusse­n drie oud-bakkers van Bloch aan de slag zijn. Stefan Elias kijkt erop toe dat de oude, authentiek­e recepten bewaard blijven”, legt Nies uit. “Zelf hebben we bovendien nog steeds contact met Jacques Bloch. Geregeld passeren we bij hem en laten we hem onze producten proeven. Want we hebben een groot respect voor het werk dat hij al die jaren heeft verricht.” Ondertusse­n rijdt er in Gent een Bloch-foodtruck rond en opende het duo in oktober een Bloch-boetiek in het Gentse Café Theatre op de Kouter. Maar de twee zien een nog veel grotere toekomst voor de naam Bloch. “We willen in eerste instantie uitbreiden met bakkerijen over heel België om uiteindeli­jk met Bloch naar het buitenland te trekken.” Eerste halte is Antwerpen, in het Centraal Station. “Daar openen we op 15 januari een Bloch-kiosk waar je alle onze beroemde producten kan kopen: van artisanaal brood en koffiekoek­en tot quiches en kaasbroodj­es. We kozen deze locatie omdat we zo in eerste instantie een divers publiek kunnen bereiken. Maar het is zeker niet uitgeslote­n dat we nadien nog een winkel in het stadscentr­um zullen openen.” Tegen de zomer van 2018 mag vervolgens ook Brugge Bloch verwelkome­n. En als het van Nies en De Spiegeleir­e afhangt, zal het Gentse erfgoed weldra nog heel wat andere oorden opzoeken. “Al staat het buitenland nog niet op de agenda van 2018.”

Toch kan zelfs daar een kanttekeni­ng bij worden gemaakt. “Want we exporteren wel al Bloch-cake naar Zuid-Korea”, lacht Nies. “Die wordt er verkocht in een grote bakkerijke­ten. Want Belgische bakkerijpr­oducten hebben nu eenmaal op internatio­naal vlak wel een kwaliteits­label. Net zoals frieten dat hebben.” ELIEN VAN WYNSBERGHE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium