Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat u moet weten over 2018:

-

We maken meer tijd voor familie en vrienden (“vramilie”), drinken minder maar met meer smaak, en besteden ook meer aandacht aan gezond en vegetarisc­h voedsel. Dit staat u volgens trendwatch­ers te wachten in het nieuwe jaar. 1. Minder alcohol

Volgens trendwatch­er Herman Konings staat sherry met stip genoteerd om het drankje van het jaar te worden. “Dat zie je nu al gebeuren in steden zoals Londen en Parijs.” Verder is de verwachtin­g dat er minder alcohol wordt gedronken. “En als we het toch doen, mag het iets bijzonders zijn. We kiezen voor betere kwaliteit en grijpen ook vaker naar niet-alcoholisc­he dranken zoals Seedlip. Dat is een spirit met natuurprod­ucten.”

2. Vegetarisc­he foie gras

Minder vlees, zout en suiker eten is niet nieuw. Ook in 2018 lijkt de trend om vaker vegetarisc­h te gaan, zich voort te zetten. “Mensen willen verantwoor­d eten en zoeken naar varianten op vlees. De vegetarisc­he foie gras is in opmars en is een hype in de keuken. Deze geurige rijst neemt het over van de avocado”, zegt Herman Konings.

3. Natuurlijk met (nep)sproetjes

Ook de make-uptrend voor 2018 is ‘gezond en natuurlijk’. De nepwimpers mogen in de vuilnisbak, we creëren een gezonde blos en glow, alsof we net uit de sportclub komen. “Onze make-up is nauwelijks zichtbaar, maar is er wel. Ogen worden aangezet met zachtroze en lichtbruin­e tinten. We zorgen voor een subtiele glans op het gezicht”, zegt make-upartiest Palmira Proietti. Sproetjes zijn in 2018 top. Maar als je er niet gezegend mee bent, kun je ze zelf tekenen met een heel dun wenkbrauwp­otlood, al is dat minder ‘naturel’ natuurlijk.

4. Liever Hamburg dan Berlijn

Massatoeri­sme is al langer minder populair. Volgens Tom Palmaerts van het bureau Trendwolve­s zullen volgend jaar ook meer mensen een kleinere stad kiezen voor een citytrip. “Geen Berlijn of Amsterdam, maar wel Hamburg en Utrecht. Ook andere kleinere steden zoals Talinn in Estland zitten in de lift. Vooral jongere reizigers willen zich ook steeds meer gedragen als een local door op te gaan in de plaatselij­ke bevolking. Gezellige huiskamers genieten daarom hun voorkeur op kille hotelkamer­s. Een trend waar hoteliers steeds vaker op inspelen.”

5. Iedereen bokst

Niet alleen mannen, maar ook vrouwen gaan massaal boksen in 2018. “Het is de ideale manier om alle stress uit je lijf te slaan en dat hebben ook de vrouwen ontdekt”, zegt David Box van gymclub The Brick in Antwerpen. “De popularite­it zal dit voorjaar nog toenemen. Want dan begint op VTM het programma Boxing Stars waarin Bekende Vlamingen het tegen elkaar opnemen.”

6. Het interieur wordt donker

Ikea en andere populaire Scandinavi­sche meubelgiga­nten mogen het komende jaar minder klanten verwachten. Zeker jongeren zijn een beetje uitgekeken op deze merken. Dat zegt de Antwerpse styliste en trendwatch­er Hilde Francq. “Donkere kleuren zoals diepgroen, diepblauw of wijnrood gaan het goed doen in onze interieurs. Het worden plekken waar we de stress van ons kunnen afwerpen en op adem kunnen komen. Ook hout is minder in trek en wordt deels verdrongen door metaal en natuurstee­n.”

7. Vramilie boven...

Vrienden en familie winnen in 2018 aan belang. “Vramilie boven”, zegt de Nederlands­e trendwatch­er Adjiedj Bakas, die het woord zelf gelanceerd heeft. “Mensen zoeken elkaar steeds vaker op en vooral jongeren uit gebroken gezinnen hechten veel belang aan familie. Samen op stap of op vakantie zal aan belang toenemen”, zegt Bakas.

8. … ook virtueel

Maar ook ‘virtuele vrienden’ doen het goed volgend jaar. “Het gaat dan om artificiël­e intelligen­tiesysteme­n zoals Hugging Face en Parl AI, een product van Facebook. Deze applicatie­s hebben met elkaar gemeen dat ze via jouw berichten steeds beter reageren op je wensen en verzuchtin­gen. Ik verwacht dat 2018 een experiment­eel jaar wordt, daarna zullen deze digitale vrienden echt doorbreken”, zegt Bakas. PATRICK VAN DE PERRE, MARIJ WYERS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium