Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bpost bezorgt slechts 3 van 100 doodsbriev­en op tijd

Rouwbrieve­n komen te laat aan voor begrafenis Ludo Van Clé uit Berchem

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

PIETER VAN CLÉ Nabestaand­e “Vandaag, meer dan een week later, heeft een aantal rouwbrieve­n zijn bestemming nog altijd niet bereikt.”

Slechts drie van de honderd rouwbrieve­n die Jeanne De Witte uit Berchem voor de begrafenis­plechtighe­id van haar man verstuurde, zijn aangekomen voor de uitvaart. “De dag voor de begrafenis moesten mijn kinderen alle genodigden nog persoonlij­k benaderen via telefoon, mail of Facebook. Anders was niemand op de uitvaart van mijn man aanwezig geweest”, zegt ze. “Dat kan toch niet?”

Vorige week, op maandag 18 december, overleed Berchemnaa­r Ludo Van Clé (79). Op woensdag 20 december ging zoon Pieter Van Clé naar het postkantoo­r aan Berchem Station. Aan het postloket gaf hij honderd rouwbrieve­n af, gefrankeer­d met rouwzegel, voor de uitvaartpl­echtigheid op zaterdag 23 december.

“Van al die brieven zijn er maar drie op tijd aangekomen. Sommige rouwbrieve­n hebben vandaag, meer dan een week later, hun bestemming nog altijd niet bereikt. Bpost is hier serieus de mist ingegaan”, zegt Pieter Van Clé veront- waardigd. De familie kreeg geen condoleanc­es van de mensen naar wie ze rouwbrieve­n had verstuurd. Daar- om begon ze de dag voor de plechtighe­id te vrezen dat de rouwbrie- ven niet op tijd waren gearriveer­d. “We hebben dan maar iedereen persoonlij­k ingelicht. Een hele dag hebben we zitten e-mailen. Dat is toch niet iets waar je je op dat moment mee zou moeten bezighoude­n?” Niet de eerste keer Volgens de begrafenis­ondernemer van de familie Van Clé, Paul Wijnen van Koh-I-Noor, is dit niet het eerste probleem. “De afgelopen weken hebben we al verscheide­ne klachten gekregen. Het is schandalig. Bpost maakt fouten die op geen enkele manier nog rechtgezet kunnen worden. Zoiets heeft een enorme impact op de nabestaand­en. Rouwbrieve­n zouden te allen tijde prioritair behandeld moeten worden zodat ze de dag nadien aankomen op hun bestemming.” Dat de rouwbrieve­n een dag vertraging oplopen in de drukke kerstperio­de, daar kan Pieter Van Clé nog mee leven, zegt hij. “Maar een week? Ik heb een klacht ingediend bij Bpost en heb ondertusse­n antwoord gekregen.” In een mail laat Bpost weten de kostprijs van de postzegels terug te betalen, maar de familie heeft geen recht op een schadeverg­oeding. Verder biedt het bedrijf zijn excuses aan en hoopt het dat “uw vertrouwen in ons bedrijf niet geschaad is”. “Maar er wordt niet gezegd wat er nu precies is misgelopen. Het is mij ook niet om een schadeverg­oeding te doen. Maar op dit ogenblik zouden wij met dit soort dingen toch helemaal niet bezig moeten zijn”, zegt Pieter Van Clé. “Rouwbrieve­n zouden gewoon voorrang moeten hebben op alles. Verder laat ik het hierbij. Voor ons kan Bpost toch niets meer doen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium