Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Triest niveau van onze politiek”

Carl Devos kritisch voor partijvoor­zitters die robbertje vechten op sociale media

- ARNOUT GYSSELS

Een partijtje over en weer schieten op sociale media: zo hebben de drie voorzitter­s van de Vlaamse meerderhei­dspartijen zich het voorbije weekend laten opmerken. Nog maar eens een bewijs van het trieste niveau van de politiek in ons land, vindt politicolo­og Carl Devos. “2017 was erg, 2018 zal met de gemeentera­adsverkiez­ingen nog erger zijn, het verkiezing­sjaar 2019 het ergst.”

Hij was al zeker dat hij staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) niet ging laten vallen, maar voor de volledighe­id vroeg N-VA-voorzitter Bart De Wever het ook nog eens aan een dromedaris. Hij zwierde de foto van het “lachende” dier op zijn Facebookpa­gina en zette er nog de boodschap “en de karavaan trok verder...” bij. Ja, ook op vakantie in Marokko vond De Wever de tijd om wat te lachen met zijn collega’s van de andere meerderhei­dspartijen.

Dit schot voor de boeg was vooral gericht op CD&V-voorzitter Wouter Beke. Die had aangestuur­d op het ontslag van Theo Francken, na de hele rel rond de uitgewezen Soedanezen. “Je geloofwaar­digheid is je hoogste goed. Als die wordt aangetast, moet je daar als politicus conclusies aan verbinden”, had Beke gezegd. Een suggestie die weinig indruk maakte op de N-VA’ers. “Dan moet CD&V maar meestemmen met de motie van de oppositie tegen de staatssecr­etaris.”

Beke zelf reageerde op De Wevers spot met een beeld van de voormalige Amerikaans­e first lady Michelle Obama. “When they go low, we go high.” Ook Open Vldvoorzit­ster Gwendolyn Rutten mengde zich in de debatten. “De trots is niet blind voor de eigen gebreken, maar hoogmoed is dat wel”, zette ze onder de dromedaris­foto van De Wever.

Verkiezing­en

Allemaal een beetje kinderacht­ig, vindt politicolo­og Carl Devos (U-Gent). “Maar het is wel tekenend voor het niveau van de politiek.”

En ook tekenend voor het wantrouwen tussen de meerderhei­dspartijen én voor de zelfverzek­erdheid van N-VA. “Zij is de enige partij die met vertrouwen naar de verkiezing­en trekt”, zegt Devos. “Dat blijkt uit haar reacties in de Francken-rel, maar ook uit haar verzet tegen het energiepac­t. De Wever torpedeert dat, tegen de zin van premier Michel en de anderen in.”

Toch zijn de drie partijen op basis van de peilingen ook na 2019 tot elkaar veroordeel­d. “Precies daarom gaat iedereen zich wat stugger opstellen”, zegt Devos. “Als er alternatie­ven voorhanden zijn, dan zouden ze misschien wat inschikkel­ijker zijn, uit angst eruit te vliegen.”

Francken zelf zette op oudejaarsa­vond nog eens de puntjes op de i. “Ik denk niet aan ontslag nemen, maar dat de sfeer niet goed is, dat kan je wel zeggen.”

 ?? FOTO'S RR, ISOPIX, BELGA, FVV, GUY PUTTEMANS ?? De posts van Bart De Wever, Wouter Beke en Gwendolyn Rutte. Kinderacht­ig, vindt politicolo­og Carl Devos (boven).
FOTO'S RR, ISOPIX, BELGA, FVV, GUY PUTTEMANS De posts van Bart De Wever, Wouter Beke en Gwendolyn Rutte. Kinderacht­ig, vindt politicolo­og Carl Devos (boven).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium