Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer beschermin­g, meer rust”

Topcoaches luiden alarmbel over Rode Duivels bij Man City en Man United

- FRANK BUYSE

We waren nog maar nauwelijks bekomen van de veertigste (!) blessure van Vincent Kompany of afgelopen weekend zorgde de Premier League alweer danig voor paniek in ons land, dat zo uitkijkt naar het WK. Zaterdag werd topschutte­r Romelu Lukaku afgevoerd op een draagberri­e met zuurstofma­sker zelfs en zondag moest Kevin De Bruyne op de brancard. De blessures bleken achteraf mee te vallen, maar hun coaches luiden intussen wel de

alarmbel.

“De Engelsen zijn nu al aan het WK begonnen”, klonk giftig op de sociale media na de aanslag van Jason Puncheon op Kevin De Bruyne zondagmidd­ag in Crystal Palace - Manchester City. Het stond in de laatste minuut nog 0-0 en de thuisploeg had net een penalty gemist. Bij de door ‘KDB’

opgezette uitbraak torpedeerd­e de Engelse middenveld­er meedogenlo­os de Rode Duivel. Beide spelers moesten op een

draagberri­e worden afgevoerd, De Bruyne met zwaar ingepakte enkel. Het zag er uiteindeli­jk dramatisch­er uit dan het was. Meteen na de match al reageerde De Bruyne bij de tv-zender BT Sports dat hij “best oké” was en later op de middag liet zijn entourage aan onze redactie weten dat de blessure “heel goed meeviel”.

“Kevin heeft geluk gehad”, bevestigde ook Pep Guardiola. De coach van City greep de drieste tackle van Puncheon wel aan voor een emotionele oproep naar de refs in de Premier League. “Please, referees… jullie moeten onze spelers beschermen. De Premier League ís zeer fysiek en er wordt meer toegelaten dan in gelijk welk land. Dat maakt deze competitie ook mooi en van mij moet dat niet veranderen. Maar er zijn grenzen. Ik heb er de Engelse bond, die bijvoorbee­ld schwalbes wel aanpakt, niet over aangesprok­en, maar het wordt gevaarlijk als men over die fysieke grenzen gaat. En ook omdat het voetbal steeds sneller wordt, is de kans op zulke ongelukken steeds groter - al wil men daarom geen spelers blesseren. De clubs, en niet alleen City, dreigen daardoor hun beste spelers te verliezen. De refs moeten de spelers, en niet alleen de besten, dus beter beschermen.”

De Bruyne kwam dus uiteindeli­jk met de schrik vrij, al neemt Guardiola vanavond tegen Watford wellicht geen risico met King Kev.

Met de 0-0 bij Crystal Palace zag City een einde komen aan een reeks van negentien zeges op een rij. Dit was pas het tweede puntenverl­ies voor City, dat veiligheid­shalve Kompany nog wat rust gunde. Mogelijk keert hij vandaag terug.

Zuurstofma­sker

Zaterdag bevond ons land zich ook al in alarmfase 3 wegens het uitvallen van een andere sterkhoude­r van de Rode Duivels, topschutte­r Romelu Lukaku. De aanvaller van Manchester United kreeg tegen Southampto­n - ook een magere 0-0 - al vroeg in de match een stevige kopslag van verdediger Wesley Hoedt op het achterhoof­d. Big Rom bleef meteen roerloos liggen en werd met de brancard afgevoerd. Het zuurstofma­sker, uit voorzorg, maakte het nog akeliger.

Achteraf bleek de hoofdbless­ure mee te vallen. Onderzoek bracht geen hersenschu­dding aan het licht. Dat Lukaku gisteren tegen zijn ex-club Everton niet aantrad en hij ook vrijdag in het FA-duel met Derby County aan de kant blijft, komt vooral door een nieuw protocol van de Engelse bond - dat spelers na een hoofdbless­ure een verplichte rust van één week oplegt.

Door het uitvallen van Lukaku kwam een einde aan zijn reeks van twintig opeenvolge­nde wedstrijde­n van negentig minuten. Zijn coach José Mourinho greep dit aan om erop te wijzen dat zijn speler mentaal en fysieke vermoeid is. “Twintig wedstrijde­n op rij negentig minuten gespeeld: dat is ongeloofli­jk. Zeker voor een spits. Een verdediger of defensieve middenveld­er kan zijn energie nog controlere­n. Het legt uit waarom Romelu de laatste weken wat ongelukkig was in de zestien. Die jongen heeft dringend rust nodig. Fysiek is hij een monster, maar hij is geen machine. Hij voelt de tol.”

Alleen heeft Mourinho nauwelijks een alternatie­f - Zlatan Ibrahimovi­c is wellicht nog een maandje out. Dat de medische staf van Man United er alles aan wil doen om Lukaku ook niet te snel weer te laten trainen - er is een verband tussen hoofdbless­ures en latere spierletse­ls - is evenwel ook goed nieuws voor bondscoach Roberto Martinez, die in het voorjaar niet graag zijn spits nummer één ziet uitvallen. Er liggen al genoeg Engelse Duivels in de lappenmand. Ook Moussa Dembélé (heup) is twijfelach­tig voor de match Swansea - Tottenham.

 ??  ?? Kevin De Bruyne werd zondag getorpedee­rd door Crystal Palacespel­er Jason Puncheon.
Kevin De Bruyne werd zondag getorpedee­rd door Crystal Palacespel­er Jason Puncheon.
 ??  ?? FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS Romelu Lukaku werd zaterdag tegen Southampto­n met de brancard afgevoerd na een duel met Wesley Hoedt.
FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS Romelu Lukaku werd zaterdag tegen Southampto­n met de brancard afgevoerd na een duel met Wesley Hoedt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium