Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuwjaars­duik zal nooit meer hetzelfde zijn”

Duikclub AKO verloor een jaar geleden duikschool­leider Marc Cappaert

- JORIS VAN DER AA

Tientallen duikers hebben gisteren in de Ekerse Putten deelgenome­n aan de traditione­le nieuwjaars­duik. Voor de leden van AKO Diving uit Deurne was het de eerste editie zonder hun geliefde duikschool­leider Marc Cappaert, die vorig omkwam tijdens de nieuwjaars­duik.

De nieuwjaars­duik zal voor de duikers van de Deurnese club AKO Diving nooit meer hetzelfde zijn. De traditione­le duik in de Ekerse Putten, een bijzonder populaire plas omwille van het kraakhelde­re en ijskoude water, eindigde op 1 januari 2017 in een waar drama. De 58-jarige Marc Cappaert uit Edegem, een van de meest ervaren duikers van de club en de duikschool­leider, werd onder water onwel. Enkele clubleden zagen hem plots boven water komen, happend naar adem. Hij probeerde nog op eigen kracht tot aan de oever te geraken, maar ging opnieuw onder water. Hij werd door zijn vrienden van de club uit het water gehaald, maar overleed korte tijd later.

Geen duikongeva­l

“Marc heeft jammer genoeg een hartfalen gekregen”, zegt bestuursli­d Francois Mathyssen. “Dat is achteraf gebleken uit het onderzoek. Kort daarvoor was hij nog medisch gekeurd en kerngezond bevonden.”

De clubleden hebben het moeilijk met het overlijden van hun boegbeeld. “In ons clubhuis hangen overal foto’s van Marc. Eigenlijk is hij er nog altijd bij. Ook tijdens de nieuwsjaar­duik zullen we aan hem denken. Bij de Ekerse Putten kunnen we sowieso niet meer komen zonder aan Marc te denken. Tijdens de nieuwsjaar­duik zelf willen we even bij elkaar zijn, en liever niet aangesprok­en worden.”

De duikers van AKO Diving hebben het ook lastig gehad met de media-aandacht die het duikongeva­l met zich meebracht. “Omdat het geen duikongeva­l was”, zegt Mathyssen. “Marc heeft een hartfalen gekregen tijdens het duiken, maar dat hartfalen heeft op zich niets met het duiken te maken. Marc had dat evengoed op de fiets of thuis in zetel kunnen krijgen. Duiken is ook niet zo’n gevaarlijk­e sport als het lijkt, zeker niet als je er op een serieuze manier mee bezig bent.”

Meer duikers, meer ongevallen

Volgens de officiële cijfers gaat bij 1 op 600.000 duiken iets mis en bij slechts één op 25 miljoen duiken vallen er slachtoffe­rs. Het aantal duikongeva­llen neemt wel toe, omdat het aantal duikers ook toeneemt. “Duiken wordt steeds populairde­r”, weet ook Francois Mathyssen. “Het is ook niet zo’n dure sport. Zelfs de uitrusting is niet zo heel erg kostelijk. Toen we vroeger naar de Westersche­lde gingen om te duiken, waren we bijna alleen en konden we onze auto vlak bij de duikplaats parkeren. Nu staat heel de dijk vol en moet je soms kilometers wandelen omdat er zo veel duikers zijn.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Voor de leden van AKO Diving zullen de Ekerse putten voor altijd verbonden blijven met hun voormalige duikschool­leider.
FOTO JAN VAN DER PERRE Voor de leden van AKO Diving zullen de Ekerse putten voor altijd verbonden blijven met hun voormalige duikschool­leider.
 ?? FOTO BFM EN RR ?? Marc Cappaert (rechts) overleed vorig jaar op 1 januari aan een hartfalen tijdens de nieuwjaars­duik.
FOTO BFM EN RR Marc Cappaert (rechts) overleed vorig jaar op 1 januari aan een hartfalen tijdens de nieuwjaars­duik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium