Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Golf van protest tegen ayatollahs rolt over Iran

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Voor de vijfde dag op rij vonden gisteren in Iran straatprot­esten plaats tegen het strengisla­mitische regime. Daarbij zijn al minstens dertien doden gevallen. Het begon eind vorige week met een betoging tegen de hoge voedselpri­jzen, maar het protest verspreidd­e zich vliegensvl­ug over het hele land en werd politiek. De demonstran­ten eisen het ontslag van de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei.

Ze staat kaarsrecht, onder de platanen langs de straat. Haar hoofddoek houdt ze hoog op een stok. Stil protest. In Iran is dat niet zonder gevaar. In 2009 golfde de Groene Beweging door het land, als reactie op de discutabel­e herverkiez­ing van hardliner Mahmoud Ahmadineja­d tot president. Die protestbew­eging werd hard neergeslag­en door de Revolution­aire Garde. Veel demonstran­ten werden opgesloten en gefolterd, de leiders leven nog altijd onder huisarrest. Ook nu waarschuwe­n de fundi’s binnen het islamitisc­he regime de betogers dat ze tegen een ijzeren vuist zullen aanlopen.

Razendsnel verspreid

En toch zijn ze met heel veel. Samen met de vrouw op de foto betogen sinds donderdag tienduizen­den mensen doorheen heel Iran. Het begon met ontevreden­heid over hoge voedselpri­jzen en lage koopkracht en een betoging in Mashhad, de tweede stad van Iran. Dan ging het over de economisch­e heroplevin­g die beloofd werd met de dooi in de internatio­nale relaties en het wegvallen van sancties tegen het land begin 2016. Een evolutie waarvan heel veel Iraniërs niet blijken te profiteren. En uiteindeli­jk werd het een protestbew­eging tegen het strenge islamitisc­he regime, tegen president Hassan Rouhani en tegen opperste leider Khamenei.

Het protest verspreidt zich over het hele land. Hier is het vreedzaam, daar worden politiekan­toren, banken en islamitisc­he seminaries bestormd. En de ordetroepe­n reageren inderdaad met ijzeren vuist. Er vielen al minstens dertien doden. Onder hen ook een politieman, wat de spanning alleen nog maar vergroot.

De autoriteit­en zijn zelf ook verrast door de snelle brede spreiding van de onrust. Protesten als deze zijn erg zeldzaam in Iran. De laatste keer dat de Iraniërs massaal de straat opgingen, was in 2009 en toen vielen er tientallen doden.

Hardliners binnen het regime willen ook nu elke bedreiging van de klerikale leiders staalhard de kop in drukken. De meer gematigde elementen willen het graag voorzichti­ger aanpakken. President Hassan Rouhani, die als gematigd bekendstaa­t, riep in een televisiet­oespraak op tot kalmte. Voorlopig zonder veel resultaat.

Slechte timing

De interne strubbelin­gen in Iran komen weinig gelegen voor het regime. Het land heeft zijn invloed in het Midden-Oosten de afgelopen tijd flink opgevoerd. Het heeft een stevige vinger in de pap in Irak en in Syrië is het met de Russen koppig dictator Bashar al-Assad blijven steunen. Nu IS er zo goed als verslagen is, mag Iran daar het regeringsl­eger opnieuw opbouwen, uitgebreid met milities trouw aan Teheran.

Die sterke regionale positie heeft Iran nodig in zijn machtsstri­jd met Saudi-Arabië, een krachtmeti­ng die het komende jaar het Midden-Oosten zal domineren. Dan heeft het Iraanse regime er echt geen oren naar als het ook van binnenuit wordt uitgedaagd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium