Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fulltime acteren hoeft voor mij niet meer”

- TOM VETS

Het nieuwe jaar heeft voor de kijkers van de VTMserie Familie een aangename verrassing in petto, want plots staat Maarten Van den Bossche weer voor de deur. “Ik heb mijn ‘tweelingbr­oer’ flink gemist”, zegt acteur Michael Vroemans, die al zijn tweede comeback maakt.

Dit seizoen is het al een flink

b komen en gaan geweest in Familie en de VTM-soap gaat in 2018 op dat elan verder. Michael Vroemans dook in 2006 voor het eerst op als Maarten Van den Bossche. Tot 2013 had hij een vaste rol en van juni 2014 tot mei 2015 zat hij opnieuw in de reeks. “En nu keer ik opnieuw terug”, zegt hij. “Ergens in september 2016 kreeg ik de vraag of ik voor de serie een kleine scène wou opnemen, waarin Maarten skypete met de bomma”, vertelt Michael. “Die scène werd verwerkt in de uitzending rond het 25-jarige jubileum van de reeks. Enkele weken later ging de telefoon opnieuw. Het schrijvers­team opperde om een nieuwe verhaallij­n rond Maarten te bedenken. Men wilde weten of ik wou terugkeren. Omdat het voor een bepaalde periode is, heb ik toegehapt. Ik kan niet verklappen wat de reden van zijn terugkeer is, maar natuurlijk is het wel om meer dan een deel van het decor te zijn.”

Enkele maanden

Vroemans is intussen 40 jaar. “Toen ik debuteerde in Familie was ik nog een twintiger. Ik kwam erbij toen de reeks in 2006 een tijdsprong van enkele jaren maakte. Het leuke was toen dat ik de rol van Maarten zelf opnieuw mocht invullen. Eerder werd die door een tiener gespeeld. Onvermijde­lijk steek je stukken van jezelf in dat personage, wat maakt dat ik Maarten graag ben gaan zien. Vaak lijkt het een tweelingbr­oer van mij, al is het maar een fictief persoon. Daarom was ik blij weer op de set te staan.”

De comeback van Maarten duurt enkele maanden, een langlopend­e samenwerki­ng zit er niet in. “Niet erg. Mocht dat het opzet zijn geweest, had ik misschien vriendelij­k bedankt voor het aanbod. Ik wil Familie niet meer fulltime doen. Nu is er afgesproke­n dat ik anderhalve dag per week beschikbaa­r ben. Dat heeft wel tot gevolg dat men zo veel mogelijk scènes in die korte tijd propt, wat het voor mij een pittige kluif maakt. Al is die situatie niet zo uitzonderl­ijk. Met uitzonderi­ng van Kürt Rogiers en Sandrine André komen ook de andere acteurs vaak maar twee tot drie dagen naar de set.”

Keerpunt

De overige dagen zit de agenda van Vroemans ook vol. “De rest vul ik in met lessen toneel en voordracht aan de academie in Hamme. Daar was het een blij weerzien met Nele Snoeck, die jarenlang huishoudst­er Suzy speelde in Familie. Zij is er coördinatr­ice.” Dat Michael weer opduikt in Familie is vreemd. Twee jaar geleden verklaarde de acteur, die zich ook bezighield met alternatie­ve gezondheid­stherapie, nog dat men “een andere acteur moest zoeken als Maarten zou terugkeren”. “Het was niet zozeer dat ik mijn buik vol had van Familie, maar gewoon van acteren op zich. Ook aan lesgeven had ik even geen behoefte. Ik stond op een keerpunt in mijn leven en ben een periode op zoek gegaan naar mezelf. Ik ben Nederlands gaan geven aan anderstali­ge analfabete­n, wat zeer verrijkend was. Na een tijdje was er toch weer de goesting om de creativite­it te laten botvieren. Ik hoop wel die huidige afwisselin­g in mijn agenda zo lang mogelijk te laten duren. Ik wil niet meer jarenlang hetzelfde doen.”

 ?? Familie.
FOTO VTM ?? Daar is Maarten Van den Bossche weer. Acteur Michael Vroemans neemt de rol weer enkele maanden voor zijn rekening in
FOTO VTM
Familie. FOTO VTM Daar is Maarten Van den Bossche weer. Acteur Michael Vroemans neemt de rol weer enkele maanden voor zijn rekening in FOTO VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium