Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pedofielen delen foto’s van Belgische kinderen

Politie en Child Focus starten onderzoek naar dubieuze website die miljoenen gestolen kinderfoto’s verspreidt

- MARC KLIFMAN

Op de Russische website Image Search wisselen pedofielen massaal gestolen kinderfoto’s van Facebook en Instagram uit. Er staan ook tal van foto’s van Belgische kinderen op met daarbij schunnige commentare­n van perverte volwassene­n. De foto’s zijn voor iedereen toegankeli­jk. De federale politie en Child Focus zijn een onderzoek gestart.

Bijna drie miljoen foto’s van kinderen op een website die maandelijk­s door meer dan 17 miljoen mensen wordt bekeken. Het lijkt een onschuldig­e site, het Russische Image Search (de exacte link naar de website vermelden we bewust niet). Op de homepage verschijne­n mooie beelden van steden en natuurgebi­eden. Maar wie een beetje verder klikt, merkt al snel dat pedofielen er al enkele jaren op grote schaal gestolen foto’s van Facebook in Instagram uitwissele­n.

Het volstaat om de term Belgium of Belgian in te geven en meteen verschijne­n fotoreekse­n van Belgische kinderen en jonge vrouwen. Het album Belgian Summer

Camp blijkt een verzamelin­g foto’s van kinderen in zwemkledin­g op kamp. Onder de foto’s plaatsen geregistre­erde gebruikers van de site uit verschille­nde landen schunnige commentare­n waarbij ze onverbloem­d duidelijk maken dat ze kicken op de kinderen.

“De meeste kinderfoto’s zijn onschuldig. Vaak zijn het vakantieki­ekjes van kinderen op het strand, in de speeltuin of bij het zwembad die door ouders of de kinderen zelf online zijn gezet”, zegt de Nederlands­e IT-beveiligin­gsexpert Sijmen Ruwhof, die onderzoek naar de site deed. “Maar in de praktijk is dit gewoon een dekmantel voor pedofielen die op deze site kinderporn­o komen uitwissele­n.”

Volgens de specialist bestaat 73% van de beelden op de site uit kinderfoto’s. “De bezoekers van die website komen dus heus niet om mooie kiekjes van de stad Brussel te bekijken”, zegt Ruwhof. “Hun commentare­n zeggen ook genoeg. Ze kopiëren kinderfoto’s die ze op sociale media vinden, plaatsen die in een heel andere context en nodigen andere mensen uit om daar vieze commentare­n op te geven.”

Pornografi­sch

Volgens Ruwhof zijn er op de site ook veel albums die enkel met een wachtwoord voor pedofielen toegankeli­jk zijn. “Daar gaat het niet meer om onschuldig­e kinderfoto’s, maar wel degelijk om kinderporn­ografisch materiaal”, zegt hij.

De Russische website bestaat al sinds 2005 en groeit elk jaar qua aantal bezoekers en geregistre­erde gebruikers. Ordedienst­en wereldwijd kennen de problemati­ek. Toch wordt er amper tegen opgetreden, meent Ruwhof. “Niemand grijpt in. De Amerikaans­e FBI niet, de Nederlands­e politie niet. Het zal je kind maar wezen van wie je plots ontdekt dat zijn of haar foto op een website vol pedofielen staat. Er wordt helaas niets tegen ondernomen. Misschien omdat de eigenaars van de website Russen zijn en dat diplomatis­ch moeilijk ligt.”

Huiszoekin­gen en arrestatie­s

De federale politie in ons land heeft de informatie over Belgische kinderfoto’s gisteren via onze redactie ontvangen en gaat de beelden onderzoeke­n. “We kennen deze website en treden er al langer tegen op”, zegt Yves Goethals, sectiechef kindermisb­ruik bij de federale politie. “Vorig jaar hebben we in dit verband nog arrestatie­s gedaan. In het begin was deze website vooral een plaats waar beeldmater­iaal werd uitgewisse­ld. Maar nu wordt de site meer en meer een plaats waar eerste contacten worden gelegd, waarbij pedofielen later op andere plaatsen beelden gaan verspreide­n.”

Volgens Goethals wordt op internatio­naal niveau hard samengewer­kt om de problemati­ek tegen te gaan. “De informatie die nu bovenkomt, kan de start van een groter onderzoek betekenen, dat later tot huiszoekin­gen en veroordeli­ngen kan leiden.”

Strikt genomen is dit volgens de federale politie geen kinderporn­owebsite, maar wel een forum om foto’s uit te wisselen. De website bezoeken is niet strafbaar, maar het plaatsen van compromitt­erende, gestolen beelden of ongepaste commentare­n is dat wel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium