Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KERSTIN EN LEX

Recordopko­mst: 97.000 mensen wensen elkaar in ’t Stad het allerbeste toe

- Vieren oudjaar in Antwerpen

“Als Brabanders komen we graag een weekendje naar Antwerpen, en daar is oudjaar het perfecte excuus voor.”

banders komen we graag voor een weekendje naar Antwerpen en oudejaar is de perfecte gelegenhei­d”, zegt Lex. “Al hebben we helaas vooral met griep in bed gelegen. Maar nu gaat het al veel beter.” En nog goede voornemens? “Daar doe ik niet aan”, vertelt Kerstin. “Slechte voornemens zijn veel makkelijke­r vol te houden.”

Kleinkind en champagne

Op de Suikerrui trotseren Michiel en Merthe de elementen. Hij komt uit Waregem, zij uit Hasselt en ze zijn net in Antwerpen aangekomen. “We willen maar één ding: feesten! En wind en regen zullen ons zeker niet tegenhoude­n.” Als we hen vertellen dat aan de Tunnelplaa­ts zo meteen het gratis optreden van coverband Level Six begint, lopen ze meteen die richting uit, bokkige paraplu incluis.

Noel en An hebben al ruim op voorhand een mooi plekje op de promenade gevonden om naar het vuurwerk te kijken. “We komen uit Schilde en zijn hier eerder toevallig”, zegt Noel. “Na middernach­t moeten we op ons kleinkind babysitten. Maar de fles champagne staat al klaar.” “Vroeger woonden we in Zwijndrech­t”, voegt An toe, “en hebben het vuurwerk vaak vanaf Linkeroeve­r gezien. Ik herinner me dat het een jaar of twintig geleden zo koud was dat de glühwein in onze kopjes bevroor.”

Zyad en Aboudi komen uit Irak en wonen al drie jaar in Antwerpen. “Vorig jaar was ik op familiebez­oek in Turkije en dus is dit de eerste keer dat ik hier het vuurwerk zal zien. Ik kijk er alvast naar uit. Verder wens ik de hele wereld vrede toe. En mezelf een succesvoll­e afronding van mijn cursus Nederlands.”

Ook op Linkeroeve­r heeft zich een massa volk verzameld om naar het vuurwerk te kijken, maar weinigen zijn zo goed georganise­erd als Stefano, Lydia, Guy en Karin. Ze zijn met de mobilhome uit Wommelgem naar Antwerpen gekomen. “Het is een echte traditie: we doen dit al veertien jaar. We arriveren in de vooravond en wachten dan gezellig met een drankje en een knabbeltje in de camper tot het vuurwerk begint. En achteraf rijden we weer naar huis.”

Volgend jaar kunnen Stefano en Lydia er helaas niet bij zijn, want ze weten nu al dat ze dan van wacht zijn bij de vrijwillig­e brandweer van Wommelgem. “Maar in 2019 komen we zeker terug.” En nog goede voornemens voor het nieuwe jaar? “Veel branden, anders hebben we niks te doen. Neen, we wensen iedereen een goede gezondheid.”

Na het vuurwerk treffen we op de Boeienweid­e Martine, Arnold, Vera, François en Gust. Ze kennen elkaar van de waterskicl­ub. “We komen al vijf jaar samen naar het vuurwerk en dit jaar was het echt schitteren­d. Nu nog een glaasje champagne en daarna met de tram naar huis, dessert eten en nog een borreltje drinken. Of twee...”

Annette Krüger komt uit het Duitse Leipzig en is hier terechtgek­omen omdat haar dochter een relatie heeft met een Antwerpena­ar. “Dit is de eerste keer dat ik de stad bezoek. De kathedraal, de oude stad, de Schelde,… Echt wondermooi. En het vuurwerk was heel indrukwekk­end. Ik kom terug!”

Absoluut record

Het vuurwerk was in Antwerpen dus weer een groot succes en het publiek liet zich duidelijk niet afschrikke­n door het slechte weer: er waren 97.000 toeschouwe­rs, 12.000 meer dan vorig jaar en een absoluut record. De BearCat had dan weer een erg rustige nacht, want er waren amper incidenten. Maar het was voor de feestvierd­ers wel een mooie fotogelege­nheid.

Het was weer een geslaagd oudjaar in Antwerpen, inclusief het traditione­le vuurwerk aan de Schelde. Toch was het even bang afwachten of het wel zou kunnen doorgaan – felle rukwinden dreigden roet in het eten te gooien. In Mechelen, Oostende en Brugge werd het al afgelast, maar vuurwerkma­ker Cliff Hooge liet het niet aan zijn hart komen: “Ik heb er alle vertrouwen in. Het komt zeker in orde.” En inderdaad, om 16u kwam het verlossend­e bericht: zijn vuurpijlen mogen gewoon de lucht in. 97.000 mensen waren er getuige van, een record.

Toch is het nog erg winderig wanneer we ’s avonds in het stadscentr­um arriveren, al houdt de regen zich gelukkig op de achtergron­d. Guy en zijn familie nemen op de Tunnelplaa­ts foto’s van de BearCat, het nieuwe pantservoe­rtuig van de politie dat vandaag zijn debuut maakt in de Antwerpse straten. “We komen speciaal uit Gent. Het is al dertig jaar geleden dat ik hier nog ben geweest, dus het was fijn om nog eens door de stad te wandelen. We zijn erg benieuwd naar het vuurwerk.” En daarna? “Goed drinken!”

Iets verder, in een stampvol Café Beveren, vinden we Kerstin en Lex uit respectiev­elijk Eindhoven en Den Bosch. Ze zijn al flink aan het vieren. “Als Bra-

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Nog nooit kwamen zo veel mensen samen voor
het vuurwerk. 97.000 mensen zetten in Antwerpen het nieuwe jaar in met drie kussen
en een glaasje cava. Kerstin en Lex klinken in Café Beveren op elkaars gezondheid. “Oudjaar is het perfecte excuus voor een...
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Nog nooit kwamen zo veel mensen samen voor het vuurwerk. 97.000 mensen zetten in Antwerpen het nieuwe jaar in met drie kussen en een glaasje cava. Kerstin en Lex klinken in Café Beveren op elkaars gezondheid. “Oudjaar is het perfecte excuus voor een...
 ??  ?? Guy en zijn familie poseren bij een BearCat. “We zijn speciaal uit Gent naar hier gekomen voor het vuurwerk”, vertellen ze.
Guy en zijn familie poseren bij een BearCat. “We zijn speciaal uit Gent naar hier gekomen voor het vuurwerk”, vertellen ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium