Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze bus brengt theater dichter bij de mensen”

-

Batman en Robin beleven hun avonturen in de Batmobiel, bij HETPALEIS en Kakelnest kunnen kinderen gewoon in de theatermob­iel stappen om nieuwe beleveniss­en te ervaren. Van een caravan waar een leeuw woont tot een bus vol blauwe mannen: theater op vier wielen.

Kijk, een caravan met een kippennest op geschilder­d. Zouden daar kippen in zitten? “Zelfs voor ik de deur van mijn theatercar­avan open, laten kinderen hun fantasie al de vrije loop,” zegt Karen Horemans (43) van zintuiglij­k figurenthe­ater Het Kakelnest in Schilde. “De kinderen zweren dat ze kippen horen kakelen in mijn caravan. Al zit daar niet één kip in: er woont wel een leeuw… Ik ben gestart met één caravan, nu heb ik sinds vorig jaar een tweede waarmee ik de baan op ga. Met dank aan mijn man, die met veel handigheid en geduld de caravans ombouwt tot theaterdec­ors waar zo’n twintig kindjes tussen 2,5 en 8 jaar in passen. Uit een kast kan opeens een verrassing komen, de lichtjeshe­mel van het plafond kan naar beneden zakken…”

Afhankelij­k van de voorstelli­ngen die ze speelt, kiest ze met welke caravan ze eropuit trekt. “Ik heb drie verschille­nde voorstelli­ngen uitgewerkt, waarvan twee voor dezelfde caravan. Door een aanpassing van het decor en de belichting creëer ik zo een andere wereld. Ik ben begonnen in bijberoep, vandaag is het mijn hoofdberoe­p. Ik speel zowel op scholen, maar ook op kinderfees­ten of op andere evenemente­n word ik gevraagd. Als kleuterjuf­fen me bezig zien, zeggen ze soms: dat wil ik ook doen, dat is gewoon een droom.”

Een droom met voor- en nadelen, leerde Karen. “Het voordeel is dat ik van Hasselt tot Gent, van Brussel tot Antwerpen kan spelen. Mijn potentieel publiek is dus heel groot. Nadeel is dat je goed met een caravan moet kunnen rijden en manoeuvrer­en, ook door smalle straten. Toen ik laatst in centrum Antwerpen moest spelen, niet ver van de knip, heb ik goed uit mijn doppen moeten kijken.”

Ook jeugdtheat­er HETPALEIS is een nieuwe theaterbus in gereedheid aan het brengen voor 2018. “Vanaf 20 maart zal onze nieuwe theaterbus de weg op gaan”, zegt Helke Smet (42), persverant­woordelijk­e van HETPALEIS. “Er zijn heel wat kinderen die de weg naar ons theater in het centrum van de stad niet vinden. De bus is onze ambassadeu­r, die in en buiten Antwerpen rondrijdt om theater dich- ter bij hen te brengen. De nieuwe voorstelli­ng zal De bus met benen heten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium