Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stanciu zet zinnen op Sparta Praag

- (jug, dvd)

Dag één van de transferma­rkt en de carrousel bij Anderlecht draait al op volle toeren. Opvallends­te nieuws: Sparta Praag deed Nicolae Stanciu (24) een persoonlij­k voorstel. De Roemeen is zijn situatie bij paarswit zo beu dat hij quasi smeekt om een vertrek, maar paarswit moet wel nog onderhande­len met de Tsjechen. In principe gaat het om een verhuur.

Nicolae Stanciu is al zijn vertrouwen in Anderlecht kwijt. De laatste matchen was hij (zogezegd?) geblesseer­d, maar onder Vanhaezebr­ouck zijn zijn speelkanse­n nihil geworden. De Roemeense bondscoach Cosmin Contra gaf hem nog een extra tik. “Als Stanciu en Chipciu niet meer spelen, roep ik hen niet meer op”, klonk het. Daarom wil Stanciu nu naar een club waar hij zeker speelminut­en verzamelt. De hele tijd werd hij aan het Turkse Besiktas gekoppeld dat hem wou lenen voor 500.000 euro met een aankoopopt­ie van 9 miljoen, maar de speler ziet meer heil in Sparta Praag dat hem al een persoonlij­k voorstel deed. “Ja, ik wil naar Praag”, liet Stanciu optekenen. “Ik wil er werken met een topcoach als Stramaccio­ni.” Andrea Stramaccio­ni is de ex-coach van Inter en Udinese, maar Stanciu wordt in de Tsjechisch­e hoofdstad vooral hoog ingeschat omdat hij Sparta Praag in 2016 met Steaua Boekarest quasi in zijn eentje uit de Champions Leaguevoor­ronde knikkerde met drie heerlijke goals. Stanciu is alleszins niet van plan om nog met Anderlecht op winterstag­e te gaan, maar Sparta moet nu met paars-wit onderhande­len. Aangezien de Tsjechen niet zo vermogend zijn, proberen ze een huur te regelen. Bij de nummer vijf uit Tsjechië moet de man van 10 miljoen ook onbetwist titularis worden en Anderlecht kan dan een nieuwe creatieve middenveld­er (Morioka?) zoeken. Het dreigement van Roemeens bondscoach Contra geldt overigens ook voor Alex Chipciu. Die wil dus ook vertrekken, maar mag van Anderlecht niet meer weg nu Najar weer out is. Zijn situatie verandert alleen als paars-wit bijvoorbee­ld Thomas Foket aantrekt.

Wie wel zo goed als weg zijn, zijn de geflopte spits Robert Beric en zijn collega Hamdi Harbaoui. Anderlecht bereikte met Saint-Etienne, de moederclub van Beric, bijna een akkoord om zijn éénjarige huurcontra­ct te verbreken. Als dat rond is, sluit Beric aan op de winterstag­e van SaintEtien­ne. Over Harbaoui hebben Anderlecht en Zulte Waregem een akkoord over een definitiev­e transfer, maar de speler moet nog zijn fiat geven. Paars-wit staat dus voor een zoektocht naar nieuwe aanvallers. Mogelijk schenkt KV Mechelen er al eentje terug. KV huurt Sylvère Ganvoula, maar dat is geen succes en alle partijen bespreken nu een terugkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium