Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Romi, Delalem en Omar: de eerste baby’s van 2018

Eerste baby’s van 2018 stellen het goed

- SYLVIA MARIËN

De allereerst­e nieuwjaars­baby van Vlaanderen is in Antwerpen geboren: een meisje met de naam Romi, om 00.04u. Al snel daarna volgden Delalem, het zoontje van ouders uit Eritrea, en Omar, het eerste kindje van ouders uit Afghanista­n. “Bij de start van het vuurwerk begon Hadiza te persen, aan het eind ervan was hij er.”

De start van nieuw leven die perfect samenvalt met het begin van een nieuw jaar: het blijft heel bijzonder. De ouders van de allereerst­e baby van 2018 in Vlaanderen wilden hun geluk intiem vieren. Wel mogen we weten dat hun kindje Romi heet en geboren werd om 00.04u in het Sint-Augustinus­ziekenhuis in Wilrijk (Antwerpen), het grootste moederhuis van Vlaanderen waar in 2017 ruim 3.040 baby’tjes het levenslich­t zagen.

Voor de provincie Antwerpen volgden de nummers twee en drie van 2018 snel na Romi: eentje in het Sint-Vincentius­ziekenhuis in Antwerpen om 00.30u en eentje in het Middelheim­ziekenhuis in Antwerpen om 00.33u.

“Delalem is ons derde kindje en onze eerste zoon”, vertelt Yonas (39) vanuit het Sint-Vincentius­ziekenhuis. De Eritreër woont nog maar vijf maanden in Antwerpen, samen met zijn kinderen en vrouw Abeba (29). “Zij stelt het goed”, zegt Yonas. “De bevalling verliep vlot, en onze zoon verkeert met zijn 3,870 kg in goede gezondheid.”

Eerst geboorte, dan naam

Voor Hadisa (24) en Hashmatull­ah Sadat (32) uit Afghanista­n is Omar hun eerste kindje. De jongen weegt 2,925 kg, is 48 cm groot en hij stelt het goed, vertelt Hashmatull­ah terwijl hij iets te eten maakt voor zijn vrouw. “Haar zwangersch­ap was voor haar best lastig. De eerste vier, vijf maanden heeft ze zich heel slecht gevoeld. Met een eerste kindje hadden we verwacht dat de bevalling ook moeilijker zou verlopen, maar eigenlijk ging het vrij goed en snel. Bij de start van het vuurwerk in de stad moest Hadisa beginnen te persen, aan het einde van het vuurwerk was onze zoon er al (lacht).”

Hashmatull­ah woont nu vijf jaar in Antwerpen, Hadisa is pas van vorig jaar november in het land. “Na twee maanden hier was ze al zwanger”, zegt Hashmatull­ah. “Ze heeft enkel een inburgerin­gscursus gevolgd, en zal nu de zorg voor Omar combineren met lessen Nederlands.” Hasmatulla­h heeft een logistieke job in de Antwerpse haven.

Over de naam van hun kindje hebben ze gisteren de hele dag nagedacht. “Familieled­en hebben ons al enkele namen bezorgd, en het is aan ons om er een mooie te kiezen. Het is traditie bij ons om de naam van een held of de naam van een historisch belangrijk iemand te kiezen, om die persoon opnieuw in het licht te plaatsen. Het kan een naam uit onze cultuur worden, maar evenzeer een betekenisv­olle Belgische naam.”

Gisteravon­d pas beslisten Hadisa en Hashmatull­ah om voor Omar te gaan, een typisch Arabische naam. “Omar betekent eerstgebor­en zoon, bloei, eloquent en getalentee­rd spreker. En hij is nu al heel lief.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Omar, 2,925 kg en 48 cm groot, werd om 00.33u geboren in het Middelheim­ziekenhuis in Antwerpen. Kleine foto: een trotse vader Hashmatull­ah met zijn zoontje.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Omar, 2,925 kg en 48 cm groot, werd om 00.33u geboren in het Middelheim­ziekenhuis in Antwerpen. Kleine foto: een trotse vader Hashmatull­ah met zijn zoontje.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium