Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schipper en fietser redden vrouw (88) van verdrinkin­gsdood

Koelbloedi­ge schipper en fietser redden 88-jarige vrouw uit kanaal in Schoten

- JAN AUMAN, JORIS VAN DER AA

Roland Hubert en Wim Dellafaill­e mogen zich op de valreep de helden van 2017 noemen. Dankzij hun koelbloedi­ge optreden kon een 88-jarige dame uit Deurne van de verdrinkin­gsdood worden gered. De vrouw was in Schoten met haar wagen in het kanaal gereden. Schipper Roland trok haar zinkende auto met een touw naar zich toe, fietser Wim sprong in het water en bevrijdde de dame uit haar wagen.

Twee inwoners van Schoten zijn al meteen als helden 2018 ingegaan. Schipper Roland Hubert en fietser Wim Dellafaill­e redden op oudejaarsa­vond het leven van een 88jarige dame uit Deurne die met haar auto in het kanaal DesselScho­ten was beland. “Een minuut later zou ze verdronken zijn.”

Het ongeval gebeurde zondagavon­d rond 18u. De oudere vrouw stuurde om een nog onduidelij­ke reden haar BMW op het donkere jaagdpad vlak bij de Carrefours­upermarkt in Schoten. Even verderop raakte ze van het pad af en schoof ze met haar wagen in het kanaal. Schipper Roland Hubert (63) zag vanop zijn woonboot Vaya Con Dios meteen dat de situatie zeer ernstig was.

“De wagen dreef naar het midden van het kanaal, waar het 2,5 meter diep is, en begon snel te zinken. Ik raakte net niet in paniek. Vervolgens greep ik een touw en gooide het in de richting van de auto. Als bij wonder bleef het al bij de eerste worp hangen aan de autospiege­l. Zo kon ik de zinkende wagen langzaam naar mijn boot trekken. Aan de oever is het maar 1,60 meter diep. Ik hoopte dat de wagen zo niet helemaal onder water zou gaan.”

Fietser schiet te hulp

Terwijl Roland uit alle macht aan de wagen stond te trekken, stonden tientallen mensen op de oevers van het kanaal te kijken naar zijn reddingsac­tie. “De vrouw geraakte niet uit haar wagen. Ze was wellicht in shock. Gelukkig schoot een voorbijrij­dende fietser mij te hulp. Hij sprong in het water en slaagde erin om die oude dame uit haar auto te trekken.”

Die heldhaftig­e fietser was verzekerin­gsmakelaar Wim Dellafaill­e, een fervente mountainbi­ker en duiker. “Ik ben dus niet bang van water”, glimlacht hij. “Ik heb mijn fiets neergegooi­d, mijn fietsvest uitgetrokk­en en me vanaf een ander schip snel maar voorzichti­g in het water laten zakken.”

“Ik zag niks in de auto. Er zat niks anders op dan te proberen om de zijruit in te trappen. Iets wat me bij de tweede poging ook gelukt is. Binnen zag ik de bejaarde dame zitten, bij bewustzijn, maar met het water letterlijk tot aan de lippen. Ik heb haar gerustgest­eld, haar hand beetgenome­n en haar half uit het raam getrokken.”

Auto zinkt tot op bodem

Vervolgens slaagde Wim erin om, met de hulp van schipper Roland die op de kant stond, het slachtoffe­r uit het kanaal te hijsen en neer te leggen op een vlonder. Enkele seconden later zonk de auto naar de bodem van het kanaal.

“Het heeft echt geen haar gescheeld of die vrouw was verdronken”, zegt Roland. “Ik wist dat we snel moesten zijn, want dat de auto steeds sneller begon te zinken. Een minuut later en we hadden haar niet meer uit de wagen kunnen halen. Dan was ze verdronken. Ik ben blij dat het ons is gelukt.”

De hulpdienst­en kwamen ter plaatse op het moment dat de 88-jarige dame uit Schoten al op het droge was geholpen. De vrouw was in shock, zo vertelt Roland. “Een politiepat­rouille kwam eerst toe”, vult Wim aan. “Ik stond daar drijfnat en heb de dame vervolgens aan de goede zorgen van de agenten toevertrou­wd. Wat later arriveerde ook de ziekenwage­n om haar de eerste zorgen toe te dienen. Ik kon niet veel meer doen en ben stilletjes naar huis gefietst. Natuurlijk deed die warme douche goed, maar toch heb ik eerst nog mijn mountainbi­ke afgespoeld en opgehangen in de woonkamer, zijn vaste stek”, aldus Wim.

Niet hun eerste heldendaad

Wim Dellafaill­e is, net als schipper Roland Hubert, intussen uitgeroepe­n tot held. Niet alleen door zijn echtgenote, dochter en zoon, maar ook door burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA), die de Carnegie Hero-procedure wil opstarten voor de twee moedige Schotenare­n. “De schoonzus van het slachtoffe­r heeft me ook al gebeld om me heel erg te bedanken. Dat deed deugd”, zegt Wim. “Al vond ik mijn optreden maar normaal. Ik was met deze reddingsac­tie overigens niet aan mijn proefstuk toe. Enkele jaren geleden haalde ik ook al een andere vrouw uit hetzelfde kanaal.”

Ook schipper Roland vindt zijn reddingsac­tie geen heldendaad. “Ik heb mijn burgerplic­ht gedaan en ben blij dat het goed is afgelopen. Voor mij was het de derde keer dat ik hier iemand uit het kanaal heb gered.”

WIM DELLAFAILL­E

Fietser “Eerst zag ik niets in de auto. Ik heb dan maar een zijruit ingetrapt en toen zag ik de vrouw zitten, bij bewustzijn.” ROLAND HUBERT

Schipper “Ik wist dat we snel moesten zijn, want de auto begon steeds sneller te zinken. Een minuut later zou het niet meer zijn gelukt.”

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO BFM ?? De brandweer takelt de auto van de 88jarige vrouw uit het kanaal in Schoten. Ze was op het jaagpad gereden en vervolgens in het water beland.
FOTO BFM De brandweer takelt de auto van de 88jarige vrouw uit het kanaal in Schoten. Ze was op het jaagpad gereden en vervolgens in het water beland.
 ?? FOTO JAA ?? Helden Wim Dellafaill­e en Roland Hubert aan het kanaal. “Gelukkig is onze reddingsac­tie gelukt.”
FOTO JAA Helden Wim Dellafaill­e en Roland Hubert aan het kanaal. “Gelukkig is onze reddingsac­tie gelukt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium