Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het bundelen van de progressie­ve krachten wordt een langetermi­jnproject”

-

Meer bewegen en dan bedoel ik vooral zwemmen. Ik wil wekelijks naar het zwembad in de Veldstraat. Daarnaast woon ik al twintig jaar in hetzelfde huis en alles begint zowat los te komen. Ik wil dus alles weer vastzetten. Ik doe dat zelf en denk dat zoiets in een halfuur klaar is. Alleen duurt het in realiteit veel langer. Politiek wil ik de stad natuurlijk weer in beweging brengen. We staan ondertusse­n in Antwerpen zowel sociaal als inzake mobiliteit al veel te lang stil.

Ook vorig jaar nam ik mij voor om meer te bewegen. Dat is niet altijd gelukt. Het is wel gelukt om te weerstaan aan de verlokking van de wagen. Ik verplaats mij nu al een jaar met het openbaar vervoer en met de deelwagens van Cambio. Daarnaast had ik het voornemen om alle progressie­ve krachten te bundelen. Dat lijkt niet alleen gelukt. Ik ben er ook van overtuigd dat het een langetermi­jnproject wordt.

Ik verwacht dat er in Antwerpen een stevig debat zal zijn over hoe we de stad vorm geven en hoe we er voor zorgen dat iedereen daar van kan genieten. Alleen heb ik zelf ervaren dat, als je een systeem hard aanvalt, de tegenaanva­l nog harder is. Het moet bijvoorbee­ld gaan over wonen. In Antwerpen heerst een wooncrisis. Iedereen heeft recht op onderdak. Alleen is dat voor steeds meer mensen moeilijk. Ik hoop ook dat we in 2018 toch nog in bewonderin­g blijven van de verzorging­sstaat die er na de Tweede Wereldoorl­og is gekomen en dat ondanks de complexite­it van het systeem. Hopelijk komt er ook een einde aan de oorlogen in het MiddenOost­en. Het is dan aan Europa om die landen te helpen bij de heropbouw en het tot stand brengen van een verzorging­sstaat. Daarnaast is er dringend nood aan empathie en mededogen. In eerste instantie naar onze geliefden in de onmiddelli­jke omgeving. Maar ook voor zij die nooit tot de eigen kring zullen behoren, maar het ook moeilijk hebben.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium