Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was niet gekomen voor de tweede plaats”

- KRIS VAN LOO

Wat een tegenstell­ing. Vrijdag palmden de Belgische ruiters in de Grote Prijs het volledige podium in, zaterdag in de wereldbeke­rmanche haalde geen enkele Belg de barrage. Toch was er nog een Belgisch tintje, want Stal Euro Horse uit Grobbendon­k won met Harrie Smolders (Zinius) de wereldbeke­r en Stephex Stables uit Wolvertem werd derde en vierde met Lorenzo de Luca (Halifax vh Kluizebos) en Daniel Deusser (Cornet d’Amour).

Harrie Smolders, een Nederlande­r, werd de voorbije maand in binnen- en buitenland al veelvuldig gehuldigd en gelauwerd als beste ruiter van het jaar. In Mechelen zette hij de kers op de taart.

Smolders miste dit seizoen geen enkele afspraak: foutloos in elke landenprij­s, winnaar van de Global Champions Tour, de Global Champions League en van de finale van de landencomp­etitie. Alleen op het EK moest hij tevreden zijn met zilver. “En het jaar is nog niet gedaan”, lachte Smolders bij de start van Jumping Mechelen.

Smolders had duidelijk een missie, de wereldbeke­r winnen, wat ook lukte. “Harrie zit in een positieve flow en dan lukt alles”, aldus de collega’s die hem flankeerde­n op het podium in Mechelen.

Smolders won de WB met Zinius, die pas vorige week zijn eerste wereldbeke­r sprong. Dat was in Londen, waar hij één balkje liet vallen, zijn eerste in zeven wedstrijde­n. “Dan moet je weten dat we Zinius initieel kochten voor de kleine internatio­nale wedstrijde­n. Maar Zinius overtuigde telkens weer, zodanig dat we besloten om hem in de wereldbeke­rmanches in te zetten. Met verbazingw­ekkend succes”, vertelt Axel Verlooy, eigenaar van Stal Euro Horse uit Grobbendon­k waarvoor Smolders rijdt.

“Dit hadden we van Zinius niet verwacht toen we hem kochten”, lacht Smolders. “Wat Zinius nu doet is boven alle verwachtin­gen. Hij kende de laatste weken zo’n evolutie dat ik mijn zinnen had gezet op de wereldbeke­r. Het was de enige proef die ik in Mechelen nog niet gewonnen had. Omdat ik zo’n goed gevoel bij Zinius heb, wilde ik alle risico’s nemen en heb ik gereden voor de zege. Ik wilde niet tweede worden. Het was winnen of niks.”

Spannend

Toch was het nog even spannend in de ontknoping van de wereldbeke­r. Vorig jaar stond Jos Verlooy aan de leiding, tot de Fransman Roger Yves Bost al laatste ruiter net iets sneller finishte en de zege wegkaapte voor Jos Verlooy, die tweede werd. Nu stond Harrie Smolders aan de leiding en was het opnieuw Bost die als laatste aantrad in de barrage. “De geschieden­is gaat zich tot niet herhalen zeker”, zuchtte Axel Verlooy. Gelukkig niet, Bost was trager en werd vijfde. De Zweed Henrik von Eckermann (Mary Lou) werd tweede, Lorenzo de Luca en Daniel Deusser uit de Stephex Stables derde en vierde. François Mathy (Uno de la Roque) werd met één strafpunt in de basisomloo­p eerste Belg op de negende plaats. Nicola Philippaer­ts werd twaalfde, Olivier zestiende.

 ?? FOTO BELGA ?? Harrie Smolders zorgt met Zinius toch nog voor een Belgisch tintje in de wereldbeke­rmanche.
FOTO BELGA Harrie Smolders zorgt met Zinius toch nog voor een Belgisch tintje in de wereldbeke­rmanche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium