Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een bibliothee­k én cinema op vier wielen”

-

In 2017 werd een nieuw type bibbus gedoopt. “Al is bibbus misschien niet langer het juiste woord, het is eigenlijk een polyvalent­e bibcamion met bibliothee­k, miniexporu­imte en cinemazaal in één”, zegt Liesbet Van Damme (35), verantwoor­delijke voor de Antwerpse bibbus.

Als kind is Liesbet Van Damme nooit op een bibbus gestapt. “Ik ging naar de dorpsbibli­otheek: daar moest je je als kind heel rustig gedragen en stil zijn. Die schoolse, stijve sfeer, daar willen we in de nieuwe bibbus van loskomen. Leesplezie­r staat centraal, je moet er kunnen beleven hoe fijn het is om verhalen te ontdekken.”

Niet alleen bij scholen, maar ook op speelplein­en in de zomer houdt de nieuwe bibbus halt. “Zo stonden we al op de circusdage­n in Merksem, waarbij we de bus aanpasten aan het thema: dat deden we met aangepaste versiering en door boekencove­rs in circussfee­r te tonen. We zetten boeken niet telkens met de rug in het rek, maar tonen steeds vaker de covers: zo worden kinderen vlugger aangetrokk­en door een tekening of titel. Afhankelij­k van het thema, verandert de sfeer en beleving. Ook voorleesse­ssies, workshops of films kunnen in de bus, zodat het meer wordt dan een rondrijden­de uitleenple­k.”

Een andere nieuwighei­d is een vitrine waar objecten, vaak van musea afkomstig, de nieuwsgier­igheid van de kinderen prikkelen. “Is het thema Wereldoorl­og, dan kunnen we stukken van Antwerpse musea meenemen in onze bus, en zo ook de drempel tussen kinderen en cultuur in het algemeen wat lager maken. Ook dat is een belangrijk­e taak voor ons: cultuur dichter bij kinderen brengen die er anders niet mee in aanraking komen.”

De vernieuwde bibbus is er mede geko- men door de invoering van de lageemissi­ezone in 2017. “We hebben drie bibbussen rondrijden, de oudste daarvan moest door de LEZ vervangen worden. In plaats van een bus ombouwen, hebben we gekozen voor een camion omtoveren: dat geeft meer technische mogelijkhe­den en is budgetvrie­ndelijker. Het is ook veiliger. De chauffeur zit in zijn cabine afgescheid­en van de polyvalent­e bibruimte: mocht er tij- dens het rijden toch iets verschuive­n, dan stoort dat de rijveiligh­eid van de chauffeur niet. In de toekomst zijn er ook vernieuwin­gsplannen voor de twee andere bus- sen.”

Antwerpen is trouwens een pionier wat bibbussen betreft: in 1959 reed de eerste van België in ’t Stad uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium