Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen zijn niet langer bang om geknipt te worden”

-

Een mobiel en sociaal kapsalon beginnen, dat was Peggy’s droom. “Ik had een tweedehand­s caravan gekocht om er mee op vakantie te trekken in Frankrijk,” zegt Peggy Jonckheere (41), de kapster achter de Haarkar. “Vandaag is het mijn werkplek geworden.”

Vandaag op de Dageraadpl­aats, zondag bij Bar Leon, daarna bij daklozenop­vang Victor 4… Peggy is een vliegende kapster die van de ene naar de andere plek in de stad trekt, met de schaar in de hand en een glimlach op de lippen. “Ik mag er niet aan denken om een traditione­el kapsalon te hebben, elke dag naar dezelfde plek lopen, met een thermos en een brooddoos in de hand… Ik wilde vrij zijn, mobiel.”

Peggy wilde van haar kapperszaa­k ook een sociaal project op vier wielen maken. “Met een mix van klanten die het goed hebben en mensen die het niet breed of heel smal hebben. Zo’n divers publiek bereiken is niet evident als je je op één vaste plek in een pand vestigt. Omdat ik mij met de Haarkar van buurt tot buurt kan verplaatse­n, bereik ik een uiteenlope­nd publiek. Bij stadsbrouw­erij De Koninck waren ze bijvoorbee­ld op zoek naar iemand met een sociaal verhaal, want ze wilden niet dat de site te elitair werd. Bij CC Costa, waar ze sociaal en creatief buurtwerk combineren, waren ze op zoek naar iemand met dezelfde filosofie als zij.”

Ook naast populaire bars en cafés kan je Peggy vinden. “De voorbije zomer stond ik bij Bar Paniek, nu sta ik ’s zondags geregeld bij Bar Leon of Bar Bruul. Handig voor wie geen zin heeft om z’n kinderen in het weekend nog eens in de auto naar de kapper te voeren. Kinderen zijn vaak zo geïntrigee­rd door mijn caravan dat ze niet langer bang zijn om geknipt te worden, of het niet vervelend vinden om te wachten. Ook nadat ze geknipt zijn, zijn ze hier soms niet weg te slaan.”

Waren de vele foodtrucks een inspiratie voor Peggy? “Je kan veel meer doen op vier wielen dan alleen maar drank of eten verkopen. Ik heb al wat mensen op bezoek gehad die mijn idee wilden kopiëren. Ik ben trouwens niet de eerste met dit idee: ik zie in de stad geregeld ook een mobiel hondenkaps­alon rondrijden, in een rode camionette: de Poezenwoef Mobiel.”

Een tip voor wie ook iets creatiefs op vier wielen wil beginnen? “Ik heb het geluk dat mijn vriend schrijnwer­ker is, want een handleidin­g om een mobiel kapsalon te bouwen bestaat niet. Dat is een creatief proces op zich, dat de nodige tijd vraagt. En zoek goed uit bij de bevoegde stadsdiens­ten waar je wel en niet mag staan en hoeveel dat kost. Ook dat is een proces, en de vergunning­en krijgen die je nodig hebt, daar kruipt veel tijd in. Begin daar zeker dus op tijd mee.”

Wat zijn de voordelen van mobiel werken? “Mijn mobiel kapsalon heb ik met een crowdfundi­ng kunnen opstarten van 5.500 euro, dat was bij een traditione­le kapperszaa­k nooit voldoende geweest. Naast de lagere opstartkos­t is ook de mobiliteit zelf een voordeel. Duikt er op een bepaalde plek een probleem op? Dan zoek je een andere… Zo wou ik eerst aan Den Oever gaan staan, maar de stad waarschuwd­e me dat er daar werken gepland waren. Zo ruilde ik ook het Mechelsepl­ein voor de markt van Berchem na een aanslepend­e discussie over de lengte van mijn staanplaat­s. Je moet je initiële plan geregeld bijsturen, maar dat betekent ook dat je veel vrijheid hebt.”

Vanaf 10 januari is Peggy’s Haarkar weer op post in de stad. “Ik ben voor de feestdagen naar Frankrijk getrokken. Zonder mijn caravan: die heb ik uiteindeli­jk nooit gebruikt om mee op vakantie te gaan. Maar hij bezorgt mijn klanten wel een vakantiege­voel als ik hen erin knip.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium