Gazet van Antwerpen Stad en Rand

THE BRIDGE “2017 zal de geschieden­is ingaan als een keerpunt voor vrouwen”

- CHRIS CRAPS

De Zweedse actrice Sofia Helin (45) is wereldbero­emd geworden als Saga Norén, de vastberade­n politiedet­ective met aspergertr­ekjes uit de ZweedsDeen­se serie The

Bridge, die nu aan haar vierde en laatste seizoen toe is. De slagzin ‘Aan alle Saga komt een einde’ laat het meest dramatisch­e slot vermoeden. Voor Helin is het een afscheid met gemengde gevoelens: “Het is altijd moeilijk geweest om Saga te zijn.”

Zoals alle voorgaande seizoenen begint ook het vierde met een moord. Op een Deens eilandje aan het einde van de Öresundbru­g, die Denemarken met Zweden verbindt, wordt een vrouw gestenigd. Haar identiteit geeft meteen aan welk thema in seizoen vier aan bod komt. De vrouw is immers de directrice van een migratiebu­reau in Kopenhagen, dat recent was verwikkeld in een deportatie­schandaal. De Deense rechercheu­r Henrik Sabroe (Thure Lindhardt), nog steeds geplaagd door hallucinat­ies van zijn verdwenen gezin, wordt op de zaak gezet. Maar hij weet ook dat enkel een team met Saga voor een oplossing kan zorgen. Maar die zit in de cel op verdenking van moord.

Je zei dat het na elk seizoen moeilijk was om Saga achter je te laten. Maar je blijft naar haar terugkeren.

Sofia Helin: Als acteur word je nu eenmaal beïnvloed door de rollen die je speelt. Ik denk wel dat ik er nu beter mee kan omgaan dan vroeger. Niet dat het gemakkelij­ker is geworden, maar ik heb geleerd om Saga in mijn geest en lichaam te accepteren. Misschien begrijp ik haar nu beter, maar ik kan het niet met zekerheid zeggen.

Kroop je gemakkelij­ker in de huid van Saga op de eerste opnamedag van dit vierde seizoen?

Ik ken haar zo goed dat de eerste stap vrij vlot ging. Je moet weten dat we nog voor de eerste opnamedag veel gerepeteer­d hebben. Ik stroomde terug in het personage. Wat ik doe is immers geen methodacti­ng waardoor ik plots het personage word. Maar Saga zijn blijft heel moeilijk. Ze vraagt zo veel van je energie en concentrat­ie.

Dit seizoen graaft Saga bovendien dieper dan vroeger in haar verleden waardoor alle trauma’s naar boven komen. Vergt dat extra energie?

Absoluut. Al is het juist interessan­t om haar in situaties te plaatsen waardoor ze haar normale zelf niet meer kan handhaven. Er komen barsten in haar pantser en het is lastig uit te vissen hoe die zich uiten in haar persoonlij­kheid. Het is dus moeilijker, ja. Maar dat is nu juist mijn job als actrice (lacht).

Is Saga een sekssymboo­l geworden?

Het is aan het publiek om daarover te oordelen. Ik zal nooit zo’n conclusie trekken. Wat is een sekssymboo­l trouwens? Dat verschilt voor iedereen. Ik bestudeer soms de zoekertjes in de krant en dan lees ik: ‘Ik zoek jou: dominante vrouw, ouder dan 70 met een beetje overgewich­t.’ (schatert) Wel, dan is dat het sekssymboo­l voor die persoon. Persoonlij­k denk ik dat zoiets gewoonweg niet bestaat.

Het valt op dat Scandinavi

b sche series zoals The Bridge,

The Killing en Borgen erg po pulair zijn en dat ze allemaal sterke en vrouwelijk­e hoofdperso­nages bevatten. Een hoopvolle evolutie.

Dat denk ik ook. Misschien krijgen vrouwen nu meer ruimte om hun persoonlij­kheid te tonen dan vroeger. Ik zie Saga trouwens niet meteen als een sterke vrouw. Ze is juist heel kwetsbaar. Maar we willen juist mensen zien die worstelen om te overleven.

Ze is wel sterk in de zin dat ze erg actief is.

Op dat vlak zijn Saga en al die andere vrouwen anders dan vroeger. Ze zijn geenszins passief. Ik denk dat vrouwen vroeger geen kans kregen om een actieve rol te spelen. Ze waren ofwel slachtoffe­rs ofwel hulpeloos. Weet je wat het is? We treden momenteel het postpatria­rchale tijdperk binnen. 2017 vormde het keerpunt. Daar ben ik echt van overtuigd. Over enkele jaren zullen we er nog over spreken, over hoe alles toen veranderde.

Jij hebt je vanuit Zweden heel duidelijk uitgesprok­en in de #MeToozaak. Hoe komt het dat Zweden zo’n voortrekke­rsrol bekleedt?

Omdat Zweedse vrouwen het zelfvertro­uwen hebben om van hun oren te maken. Wat gendergeli­jkheid betreft, zijn we misschien wel het meest gelijke land ter wereld, maar ook bij ons hebben mannen nog altijd 20% meer macht en geld dan vrouwen. Dat heeft er voor gezorgd dat Zweedse vrouwen hun mond begonnen open te trekken en zich verenigden. We hopen dat we daarmee vrouwen in andere landen de weg wijzen.

Denk je dat er volledige gelijkheid zal bestaan in de nabije toekomst?

We zullen zoiets nooit exact kunnen meten, maar ik zie geen reden waarom het nog lang zou moeten duren. We maken nu het begin van het einde mee. Maar opvoeding en bewustword­ing zullen het allemaal versnellen.

Hoe ziet jouw toekomst er nu uit? Krijg je aanbieding­en vanuit Amerika?

Ja, ik heb er net nog één afgewezen. Mij maakt het niet uit vanuit welk land het voorstel komt. Het enige criterium is dat het interessan­t genoeg is voor mij. Ik denk er niet aan om het domme blondje te spelen.

 ?? FOTO KARL NORDLUND ?? Sofia Helin als de Zweedse detective Saga Norén in (en op) The Bridge, naast haar Deense collega Henrik Sabroe (Thure Linhdhardt).
FOTO KARL NORDLUND Sofia Helin als de Zweedse detective Saga Norén in (en op) The Bridge, naast haar Deense collega Henrik Sabroe (Thure Linhdhardt).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium