Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse juweliers naar Raad van State

Antwerpse handelaars in goud en edelmetale­n naar Raad van State tegen strenge controles

- JAN STASSIJNS

Een honderdtal Antwerpse juweliersz­aken stapt naar de Raad van State om de strenge maatregele­n te laten schorsen die het Antwerpse stadsbestu­ur heeft ingevoerd om de malafide handel in goud en juwelen te bestrijden. Volgens de juweliers is het nieuwe reglement, dat van kracht is sinds 1 januari 2018, te streng en wordt het voortbesta­an van hun handelszak­en bedreigd. Vandaag behandelt de Raad van State de hoogdringe­ndheid van de zaak.

De Antwerpse juweliers vechten het strenge reglement aan dat het Antwerpse stadsbestu­ur op 1 januari heeft ingevoerd om heling en witwasprak­tijken in de sector tegen te gaan. “De draconisch­e maatregele­n bedreigen onze handelszak­en.” Een honderdtal juweliers heeft zich verenigd in een actiecomit­é en stapt naar de Raad van State, dat vandaag de hoogdringe­ndheid van de zaak bekijkt.

“De criminele netwerken moeten eruit”, zei de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever. Hij liet een nieuw politiereg­lement uitwerken dat Antwerpse handelaars in juwelen en edelmetale­n streng controleer­t vanaf 1 januari 2018. Het stadsbestu­ur wil zo de malafide handel in de sector aanpakken. De bedrijven, hun zaakvoerde­rs én het personeel worden voortaan onderworpe­n aan een diepgaand moraliteit­sonderzoek.

Antwerpen trekt helers aan

Volgens het nieuwe reglement mag de exploitati­e niet gebeuren door personen die in verband gebracht kunnen worden met criminalit­eitsfenome­nen zoals geweld, diefstal, heling, wapens, drugs of frauduleuz­e praktijken. “We willen niet alleen de personen weren die veroordeel­d werden voor die feiten”, zei burgemeest­er De Wever (N-VA) destijds. “Maar ook de personen tegen wie alleen vaststelli­ngen zijn gebeurd.”

Als belangrijk­ste internatio­naal handelscen­trum voor diamanten én als handelscen­trum voor juwelen trekt Antwerpen heel wat internatio­nale toeristen aan. Tegelijk oefent die sector ook een grote aantrekkin­gskracht uit op helers, witwassers, fraudeurs en oplichters.

“We worden geviseerd”

De Antwerpse handelaars in juwelen, goud en sieraden voelen zich geviseerd door wat zij “draconisch­e maatregele­n” noemen en vrezen dat het voortbesta­an van hun handelszak­en wordt bedreigd. Een honderdtal ondernemer­s heeft zich verenigd in een actiecomit­é en stapt naar de Raad Van State. De hoogdringe­ndheid van de zaak wordt vandaag behandeld.

De Antwerpse juwelenhan­delaars vechten de invoering van het moraliteit­sonderzoek aan. Mensen die zijn genoemd bij vaststelli­ngen of bij veroordeli­ngen voor misdrijven of die bekendstaa­n voor inbreuken op de wettelijke verplichti­ngen in verband met een exploitati­e, krijgen een algemeen exploitati­everbod opgelegd.

Advocaat Kris Luyckx, die de belangen van de juwelenhan­delaars verdedigt, klaagt de “disproport­ionele aanpak” van de stad Antwerpen aan. “Juweliers lopen het risico dat hun handelszaa­k gesloten wordt als ze nog maar het voorwerp uitmaken van een loutere vaststelli­ng van een delict”, zegt Luyckx. “Dat gaat wel heel ver. Dat betekent bijvoorbee­ld dat iemand die 15 jaar geleden een jointje rookte en daardoor in aan- raking kwam met de drugswetge­ving, daarvoor vandaag een exploitati­everbod opgelegd kan worden. De uitoefenin­g van het beroep van juwelenhan­delaar wordt daardoor aan een politionel­e goedkeurin­g onderworpe­n. Dat kan niet.”

Om klanten beter te beschermen tegen malafide praktijken, moeten juweliersz­aken vanaf nu ook een attest afleveren voor elk verkocht juweel, dat in detail moet worden beschreven. Vanaf maart 2018 worden tweedehand­szaken ook verplicht hun winkel uit te rusten met camera’s. De beelden moeten te allen tijde ter beschikkin­g staan van de politie of de bevoegde ambtenaren. “Een inbreuk op de privacywet­geving”, oordeelt Kris Luyckx.

Oneerlijke concurrent­ie

De uitbaters van goud- en sieradenwi­nkels spreken van oneerlijke concurrent­ie en vrezen omzetverli­es, want juweliers buiten de stad niet moeten investeren in een camerasyst­eem en hebben geen extra administra­tieve lasten. “We kaarten dit als hoogdringe­nde zaak aan bij de Raad van State en hopen op een schorsing”, aldus Luyckx. De Raad van State bekijkt de hoogdringe­ndheid van de zaak vandaag, maar een uitspraak wordt pas eind deze week of begin volgende week verwacht.

Steun van Unizo

Ondernemer­sorganisat­ie Unizo begrijpt de angst van de juweliers. “We willen in deze zaak bemiddelen tussen hen en de stad”, zegt Sofi Van Ussel, provinciaa­l directeur van Unizo Antwerpen. “We bekijken hoe we alle getroffen ondernemer­s in Antwerpen juridische bijstand kunnen verlenen en onderzoeke­n de maatregele­n van het stadsbestu­ur. Uit onze eerste resultaten blijkt dat ze disproport­ioneel zijn ten opzichte van het maatschapp­elijk belang. Alle handelaars worden over dezelfde kam geschoren. We begrijpen dat de stad het noodzakeli­jk acht om maatregele­n te nemen, maar die moeten ook haalbaar blijven voor de ondernemer­s. We reiken dus de hand uit voor meer dialoog.”

Ook de handelaars zijn vragende partij voor meer dialoog. “Dit is wat er gebeurt als je boven de hoofden van de betrokkene­n heen maatregele­n als deze neemt”, zeggen ze. “We vermoeden ook dat het stadsbestu­ur de wetgeving heel laat in het jaar, vlak voor de kerstvakan­tie, wilde stemmen. Zo zouden wij allemaal voor een voldongen feit zijn geplaatst op 1 januari.”

KRIS LUYCKX verdedigt belangen van de Antwerpse juweliers “Iemand die 15 jaar geleden een joint heeft gerookt, kan vandaag een exploitati­everbod voor een juweliersz­aak krijgen.”

 ??  ?? FOTO RRDe Antwerpse juweliers gaan de strijd aan met het Antwerpse stadsbestu­ur, dat hen sinds 1 januari strenge maatregele­n oplegt.
FOTO RRDe Antwerpse juweliers gaan de strijd aan met het Antwerpse stadsbestu­ur, dat hen sinds 1 januari strenge maatregele­n oplegt.
 ??  ?? FOTO JVDP
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium