Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op brancard van het veld gedragen, geen 55 uur later alweer fenomenaal

Moordend speelschem­a van Premier League groter gevaar dan drieste tackles

- BART LAGAE

Twee dagen nadat hij op een draagberri­e van het veld werd gedragen tegen Crystal Palace, stond Kevin De Bruyne weer in de basis tegen Watford. Niet de drieste tackles, wel het moordende speelschem­a is het échte gevaar voor onze Rode Duivels in Engeland.

Mirakel! Ook Jason Puncheon kreeg Kevin De Bruyne niet klein. Twee dagen nadat hij door de invaller van Crystal Palace op de enkel werd getackeld, stond Kevin De Bruyne weer in de basis bij City. De ironie wil dat het Puncheon is die op een maandenlan­ge revalidati­e is aangewezen. Hij zou zich aan de kruisband hebben geblesseer­d, net als Palace-aanvoerder Scott Dann. Ook die probeerde De Bruyne vorige zondag foutief af te stoppen, ook die blesseerde zich bij die fase aan de ligamenten van de knie.

Eerder overleefde De Bruyne al een ‘horrortack­le’ van Dele Alli, tijdens de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur op 16 december. De reputatie van ‘KDB’ in Engeland groeit als een man met elastieken ligamenten, die niet kapot te maken is. Ook die andere Belgische spelmaker, Eden Hazard, overleeft in zowat elke wedstrijd een handvol trappen. En er was een botsing van hoofd tegen hoofd nodig om Romelu Lukaku uit te tellen. Big Rom wilde op nieuwjaars­dag alweer voetballen tegen zijn ex-club Everton, maar door de strenge regels over hoofdletse­ls van de Premier League moet hij zijn wederoptre­den uitstellen.

Geen toeval

Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, onze drie beste aanvallend­e spelers in de Premier League zijn bijna nooit geblesseer­d. En dat is geen toeval. Want net hun vermogen om een snelle opeenvolgi­ng van wedstrijde­n te verteren, maakt hen tot de topspelers die ze zijn. Manchester United koos niet alleen voor Lukaku omdat hij veel doelpunten maakte, het koos voor Lukaku omdat hij bijna altijd speelt. Als je 80 miljoen betaalt voor een voetballer die twintig wedstrijde­n op een seizoen speelt, of 80 miljoen voor iemand die aan zestig komt, is de rekening snel gemaakt. Ook Kevin De Bruyne is zo’n speler die een trainer in elke wedstrijd op het veld wil hebben. City-coach Pep Guardiola aarzelde geen moment toen De Bruyne hem liet weten dat hij kon spelen tegen Watford. ‘KDB’ stond meteen aan de aftrap. Meer dan wie ook is de Belg de speler die het best zijn tactische ideeën op het veld kan overbrenge­n. En dus moet De Bruyne altijd spelen. Net als Eden Hazard, die zaterdag tegen Stoke een zeldzaam moment van rust kreeg. Om vanavond opnieuw te vlammen bij Chelsea, op bezoek bij de Londense rivalen van Arsenal. Tackles krijgen de Belgen niet klein, maar een moordend speelschem­a kan wel schade aanrichten. Terwijl alle Europese competitie­s stilliggen, schakelt de Premier League een versnellin­g hoger. Op 23, 26, 27, 28, 30 en 31 december en op 1, 2, 3 en 4 januari staan of stonden competitie­wedstrijde­n geprogramm­eerd. Op 5, 6, 7 en 8 januari zijn er wedstrijde­n om de FA Cup. En op 9 en 10 januari de halve finales van de League Cup, die andere Engelse beker. Donderdag 11 januari is de eerste voetbalvri­je dag na een onafgebrok­en reeks van twaalf dagen.

95 blessures

De Premier League is zo verslaafd geworden aan de miljardeni­nkomsten uit de tv-rechten dat er bijna geen dag meer zonder voetbal is. De gevolgen laten zich raden. Op dit moment zijn 95 Premier Leaguespel­ers geblesseer­d. Dat is het equivalent van vijf voltallige profkernen. Ook bij de 95: zes Belgen. Onder hen Marouane Fellaini, Mousa Dembélé en Vincent Kompany. Drie generatieg­enoten die de kaap van de dertig zijn gepasseerd. Drie spelers met behoorlijk wat Premier Leaguejare­n op de teller. De meest blessurebe­stendige van de drie, Marouane Fellaini, kondigde in een interview in Humo zijn afscheid van de Rode Duivels aan. Tekenend. Ook voor hem is het na het WK welletjes geweest. Zo bekeken kunnen we ons de vraag stellen of de snelle terugkeer van Kevin De Bruyne wel echt zo miraculeus is. Misschien is het gewoon wel onbezonnen. Is het een teken van de tijd waarin topspelers in ruil voor honderddui­zenden euro’s per maand drie keer per week moeten spelen. Geblesseer­d of niet.

Eén zware tackle zal De Bruyne niet stoppen. Maar alle kleine en grote trappen, twee tot drie keer per week, eisen vroeg of laat hun tol. Laten we hopen voor De Bruyne, Hazard en co liever laat dan vroeg.

 ??  ??
 ??  ?? De Premier League is zo verslaafd geworden aan de miljardeni­nkomsten uit de tvrechten dat er bijna geen dag meer zonder voetbal is.
De Premier League is zo verslaafd geworden aan de miljardeni­nkomsten uit de tvrechten dat er bijna geen dag meer zonder voetbal is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium