Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We blijven ons armer sparen

Ook flink meer geld op zichtreken­ingen geparkeerd

-

En de Belg, hij spaarde voort. Hoewel een spaarboekj­e nog amper iets opbrengt, parkeerden we het voorbije jaar met z’n allen toch maar weer ruim 7 miljard euro extra op spaarboekj­es. Niet slim, want als we rekening houden met de inflatie, steken we er eigenlijk geld aan toe.

Je kunt het paard wel naar het water leiden, maar je kunt het niet verplichte­n te drinken. Dat is wat veel bankiers moeten denken wanneer ze ons spaargedra­g analyseren.

Van elke 100 euro die we ontvangen, zetten we gemiddeld 12 euro opzij voor later. Ruim een op de drie sparende Belgen slaagt er op die manier in om elke maand meer dan 200 euro opzij te zetten. Wat ons al jarenlang een plaats garandeert in de top van het klassement van de grootste spaarders in Europa.

7,4 miljard extra in een jaar

Ook het voorbije jaar zagen de zes grootste banken, samen goed voor 80% van de markt, ons aller spaarvarke­ns aandikken tot 203,38 miljard euro (zie infografie­k).

Een stijging met liefst 7,43 miljard euro.

En dat is nog niet alles: tegelijk staan ook almaar meer miljarden gewoon te ‘wachten’ op zichtreken­ingen. Volgens de jongste cijfers van de Nationale Bank stond in het derde kwartaal van 2017 liefst 5 miljard meer op de zichtreken­ingen dan een jaar eerder. Banken als Belfius, Argenta en Axa Bank spreken zelfs van een groei met 10% of meer.

Naar een verklaring is het niet ver zoeken: er is nog amper enig renteversc­hil tussen spaarboekj­es en zichtreken­ingen. Waarom zou je dan nog moeite doen om elke maand een deel van je loon over te hevelen naar je spaarreken­ing? Anderen laten het geld op hun zichtreken­ing staan voor het geval zich onverwacht­s toch een interessan­te beleggings­kans zou voordoen.

Geen rentestijg­ing in zicht

Dat de Belgen zoveel geld blijven parkeren op producten die weinig tot niets opbrengen, is des te opvallende­r omdat we er eigenlijk geld aan verliezen. Wie begin vorig jaar 10.000 euro stortte op een spaarboekj­e en er verder niets mee deed, kreeg dit jaar hoogstens 65 euro aan rente (bij Banca Monte Paschi Belgio), al bracht het gros van de spaarreken­ingen niet veel meer op dan het wettelijk minimum van 0,11%: een schamele 11 euro dus. En die 11 euro volstaat geenszins om de inflatie – die in ons land momenteel rond 2% draait – te compensere­n. Daarvoor zou diezelfde 10.000 euro 200 euro rente moeten opleveren.

Alternatie­ven

Er zijn nochtans alternatie­ven – van aandelenfo­ndsen over tak23-beleggings­verzekerin­gen tot individuel­e aandelen – maar de van nature risicoschu­we Belg blijft de kat uit de boom kijken. Tegen beter weten in. Want een rentestijg­ing is nog niet voor meteen.

De meeste banken verwachten die pas – ten vroegste – in de tweede helft van 2018, als het al niet begin 2019 wordt. En dus staat nu al vast dat u hier volgend jaar opnieuw zult lezen dat onze spaarvarke­ns weer wat vetter zijn geworden. Niet in het minst omdat meer mensen een job zullen hebben en we met zijn allen iets meer loon krijgen. KRISTOF SIMOENS, NICO TANGHE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium