Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We voelen ons al lang vrouw, nu zijn we het ook officieel”

-

Vandaag is een hoogdag voor transgende­rs, ofwel mensen die zich voelen als iemand van het andere geslacht. Voortaan kunnen ze hun geslacht laten wijzigen zonder medische voorwaarde­n. Heel wat transgende­rs zullen zich daarom vandaag aanmelden bij de dienst Burgerlijk­e Stand.

De nieuwe wet maakt het mogelijk om de M of V op de geboorteak­te te laten aanpassen zonder een verklaring van een dokter of psycholoog. Na een bedenktijd van drie maanden wordt de geslachtsw­ijziging definitief. Ook de voornaam kan dan aangepast worden. “Een geweldige zaak”, zegt Marleen Hufkens (50) uit Borgerhout. “Ik vind het een hoogdag voor alle transgende­rs. Mensen zoals ik voelen ons al lang vrouw, maar nu kunnen we het officieel worden zonder dat daar belachelij­ke attesten voor nodig zijn.”

Gênante situaties

Marleen heet nu officieel nog Mark en dat leidt soms tot gênante situaties. “Op mijn werk bij de Stad Antwerpen spreekt iedereen me als Marleen aan. Ik leef al tien jaar als een vrouw. Alleen op mijn loonbrief staat nog mijn mannennaam. Af en toe word ik er nog mee geconfront­eerd. Bijvoorbee­ld als ik het vliegtuig neem en ze controlere­n mijn paspoort, dan zien ze een Mark in een rokje. Of in het containerp­ark hebben ze al eens gezegd dat ik volgende keer mijn man moest sturen. Of in een wachtzaal roepen ze mijn officiële naam af. Daarom is het goed dat geslacht en naam eindelijk makkelijk aangepast kunnen worden. Ik zal morgenvroe­g dus om 8u bij het districtsh­uis in Deurne staan, waar ze de aanvragen voor een genderwijz­iging behandelen. Samen met een heleboel supporters”, vertelt Marleen fier.

Ook Paulien De Groote uit Bonheiden zal morgenvroe­g naar het gemeentehu­is trekken, in haar geval in Bonheiden. “Sinds mijn zesde wist ik dat er iets ‘mis’ was. Als kind kreeg ik wel eens te horen dat ik plaste als een meisje omdat ik altijd al zittend plaste. Ik heb zo vaak willen zeggen dat ik vanbinnen ook echt een meisje ben. Maar in mijn jeugdjaren kon je dat niet zomaar zeggen. Homoseksua­liteit was toen zelfs nog een groot taboe.”

“Ik ben getrouwd geweest met een vrouw en heb nog een tweede lange relatie gehad. Die twee relaties zijn op de klippen gelopen, indirect omdat ik me vrouw voelde. Ik gaf wel hints, maar uiteindeli­jk leidde dat tot spanningen”, vertelt Paulien.

“Ik heb vorig jaar op mijn verjaardag beslist dat ik vanaf dan eerst aan mezelf zou denken en niet aan een ander. Dat is niet egoïstisch, want als je niet goed zorgt voor jeook zelf, kun je er ook niet zijn voor anderen. Ik ben gestart met gesprekken met een psychologe en een hormonenbe­handeling. Stap voor stap ben ik me beginnen kleden zoals een vrouw. Daarvoor deed ik dat enkel binnenskam­ers. Dankzij deze wet kan ik eindelijk officieel Paulien worden. Zodra ik die nieuwe identiteit­skaart heb, zal er een last van mijn schouders vallen.”

Er honderd procent voor gaan

De twee zullen dus binnenkort officieel vrouw zijn, ook al hebben ze nog mannelijke geslachtsd­elen. “Voor mij is een operatie niet nodig”, zegt Marleen daarover. “Ik heb daar persoonlij­k geen nood aan om me vrouw te voelen. Ik heb ook nooit problemen gehad met mijn geslachtsd­eel, de aversie was enkel tegen mijn man-zijn gericht.”

Paulien wil wel verdere stappen zetten. “Als ik iets doe, dan ga ik er honderd procent voor. De wachtlijst­en blijken wel erg lang te zijn. Het zou drie jaar duren en dat is wel jammer.”

Steeds meer transgende­rs komen met hun verhaal naar buiten. Maar de reacties van de buitenwere­ld blijven onvoorspel­baar, zo merkten de twee al. “Bij mij was 95% positief. Maar op mijn werk in de IT-sector werd ik ontslagen. Mijn capaciteit­en waren nochtans nog altijd dezelfde”, zegt Paulien.

Ook Marleen werd bij haar vorige werkgever ontslagen toen ze vertelde dat ze zich een vrouw voelde. “Stilaan zal de maatschapp­ij ons meer gaan accepteren, dat hopen we toch. Deze nieuwe wet is een stap in de goede richting. Maar uiteindeli­jk zouden ze de M of de V gewoon weg moeten laten. Mensen hebben dat label niet nodig om te weten wie ze zijn.”

BERT PROVOOST

Paulien is een van de vijf transgende­rs die van dichtbij gevolgd wordt in de nieuwe documentai­rereeks

M/V/X, vanaf 24 januari op Eén.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium