Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na dagen van oproer: is er een Iraanse Lente in de maak?

Aanhoudend­e protesten leggen regime het vuur aan de schenen

-

De volkswoede die Iran overspoelt, lijkt niet te stoppen. In tientallen steden blijven mensen op straat komen om te protestere­n tegen het strenge regime. Is er een Iraanse Lente in de maak of dooft het protest langzaam uit? “Om de huidige regering omver te werpen is een grootschal­iger en meer georganise­erde oppositie nodig, maar je weet nooit hoe dit afloopt”, zegt professor Paul Aarts (Universite­it van Amsterdam).

Wie is aan het protestere­n?

Te horen aan de slogans komen de betogers uit alle geledingen van de Iraanse samenlevin­g. In minstens vijftig steden zijn intussen tienduizen­den mensen op straat gekomen. Toch gaat het volgens experts voornameli­jk om Iraniërs uit lagere inkomensgr­oepen. Precies die mensen zijn het hardst getroffen door de belabberde economisch­e toestand van het land.

Dat is ook het grote verschil met de vorige grote betogingen in 2009, na de twijfelach­tige herverkiez­ing van de oerconserv­atieve president Mahmoud Ahmadineja­d. “Toen waren het vooral leden van de middenklas­se en de intelligen­tsia die op straat kwamen”, zegt Midden-Oostenkenn­er Paul Aarts (UvA). “De betogingen nu hebben veel meer een economisch­e oorsprong: de voedselpri­jzen rijzen de pan uit en de werklooshe­id is op sommige plaatsen torenhoog.”

Wat eisen de betogers?

Voor vrouwenrec­htenactivi­ste Darya Safai, die in 1999 van Iran naar België vluchtte, is het zonneklaar: dat de Islamitisc­he Republiek ophoudt met bestaan en er een seculiere regering in de plaats komt. Dat sommige betogers “dood aan de dictator” scandeerde­n en daarmee de opperste geestelijk­e leider Ali Khamenei viseerden, lijkt dat te bevestigen. “De Iraniërs geloven al lang niet meer in hervorming­en onder het huidige regime”, zegt Safai. “Ze snakken naar meer vrijheid en een betere toekomst. Dat kan enkel onder nieuwe machthebbe­rs.”

Aarts is voorzichti­ger in zijn analyse. “De woede richt zich nog vooral op het falen van de regering om de economisch­e malaise aan te pakken, ondanks alle beloftes”, zegt hij. “De druppel was de voorstelli­ng van de begroting, met de intrekking van subsidies voor belangrijk­e levensmidd­elen en het bevoordele­n van het religieuze en politieke establishm­ent. De corruptie tiert welig in het land, en daar heeft de bevolking genoeg van.”

Hoe reageert de overheid?

De veiligheid­stroepen reageerden in het begin nog aarzelend, maar naarmate de betogingen zich als een olievlek verspreidd­en, traden ze almaar hardhandig­er op. Op verschille­nde plaatsen kwam het intussen tot gewelddadi­ge confrontat­ies tussen betogers en ordetroepe­n. 21 mensen kwamen al om het leven, onder wie minstens één politieoff­icier.

President Rohani toonde eerder begrip voor de onvrede over de economisch­e situatie, maar voegde er in één adem aan toe dat het Iraanse volk de “relschoppe­rs en bandieten” van antwoord zal bieden.

Gisteren liet ook ayatollah Khamenei voor het eerst van zich horen, na intussen zes dagen van onrust. Volgens de geestelijk­e leider zijn het Irans vijanden – lees: Israël, de VS en Saudi-Arabië – die alles uit de kast halen om het land te destabilis­eren. Een complotthe­orie die waarnemers als bijzonder onwaarschi­jnlijk bestempele­n.

Hoe loopt dit af?

Moeilijk te voorspelle­n, omdat het protest zo chaotisch is. De kans is reëel dat het regime er net als in 2009 in slaagt het protest met geweld de kop in te drukken. Mogelijk treft Rohani economisch­e maatregele­n, maar of dat voldoende zal zijn om de betogers op lange termijn te sussen, is nog maar de vraag.

“Voorlopig is er geen Iraanse Lente in de maak”, zegt Aarts. “Daarvoor is het protest nog niet grootschal­ig of luid genoeg. De betogers missen ook een duidelijk programma en leiderscha­p. Dat was er in 2009 ook niet, wat voor een deel het falen van die beweging verklaart. Voor alle duidelijkh­eid: dat is mijn analyse nu. De situatie kan snel veranderen.”

Safai denkt dat de onvrede op termijn wel zal uitmonden in een wissel van de macht. “Het regime probeert demonstrat­ies altijd bloedig te onderdrukk­en, maar op een bepaald ogenblik hebben mensen niets meer te verliezen. Dat moment is nu aangebroke­n.”

JENS VANCAENEGH­EM

 ??  ?? Demonstran­ten op oudejaarsa­vond in hoofdstad Teheran.
FOTO BELGA
Demonstran­ten op oudejaarsa­vond in hoofdstad Teheran. FOTO BELGA
 ??  ?? Tijdens de protesten in de stad Toyserkan vielen meerdere doden.
FOTO BELGA
Tijdens de protesten in de stad Toyserkan vielen meerdere doden. FOTO BELGA
 ??  ?? Ayatollah Khamenei liet gisteren voor het eerst sinds het begin van de protesten van zich horen.
FOTO ANADOLU AGENCY
Ayatollah Khamenei liet gisteren voor het eerst sinds het begin van de protesten van zich horen. FOTO ANADOLU AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium