Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is er hier de laatste jaren enorm op vooruitgeg­aan”

Op wandel in de wijk Moretusbur­g in de schaduw van de Umicore-schoorsten­en

- MISCHA BLUDTS

In Moretusbur­g, de wijk tussen de Schelde en het centrum van Hoboken, heerst nog een echt dorpsgevoe­l. Maar achter de bescheiden arbeidersh­uisjes rijzen de schoorsten­en en hoogovens van Umicore de hoogte in. Het voormalige Union Minière – in de volksmond ‘de Zilver’ – is wat Moretusbur­g beroemd maakte. Of beter: berucht. De vervuilend­e uitstoot van de fabriek zorgde jarenlang voor gezondheid­sproblemen in de wijk. Of denkt u dat het toeval is dat het telen van groenten en fruit in Hoboken al sinds 1973 verboden is?

Op een gegeven moment waren de bewoners het beu en kwamen ze massaal op straat. Na de nodige media-aandacht en juridische perikelen financierd­e Umicore tussen 2006 en 2008 een grootschal­ige sanering. Meer dan duizend percelen werden opgekuist. Het leed leek geleden tot precies een jaar geleden in het bloed van verschille­nde kinderen veel te hoge loodwaarde­n werden vastgestel­d. Hannah Kleykens was met maar liefst het zevenvoudi­ge van de officiële ‘veilige’ cijfers de trieste recordhoud­ster. Gelukkig gaat het met de inmiddels driejarige al veel beter en het euvel lijkt dus – opnieuw – verholpen. Maar wat vinden de mensen in Moretusbur­g daar zelf van? De meningen lopen uiteen, maar over één ding is het iedereen het eens: “Het is er hier de laatste jaren enorm op vooruitgeg­aan.”

Rosette (55) woont al twintig jaar in Moretusbur­g. “Toen we hier pas veertien dagen woonden moest een van mijn kinderen de lood-in-bloedwaard­en laten meten en die waren blijkbaar veel hoger dan het jaar voordien. Toch een beetje vreemd, want toen woonden we nog in Roeselare.” Ze kan zich de grondsaner­ing nog goed herinneren. “Die nieuwe grond was niet vervuild, maar er was toch iets mis mee, want sindsdien loopt onze kelder regelmatig onder water.”

Roet op de pisdoeken

In het dienstence­ntrum treffen we Steven en Giselle (allebei 78). Ze wonen al meer dan vijftig jaar in Moretusbur­g. “Ik herinner me de betogingen aan de Zilver nog goed”, zegt Giselle. “En dat onze vijf kinderen, op kosten van Umicore, twee maanden in een sanatorium in Lanaken zaten omdat ze te veel lood in hun beenderen hadden. En ik moest de pisdoeken die aan de waslijn hingen regelmatig uitspoelen omdat ze vol roetvlokke­n hingen. Ook opvallend is dat Umicore zijn uitstoot doorgaans ’s nachts deed; als je opstond, zag alles plots zwart.”

Ondertusse­n is er veel beterschap, al was er een tijdje geleden toch weer een incident dat voor ergernis zorgde: plots hadden een aantal auto’s in hun straat mysterieuz­e, bijzonder hardnekkig­e vlekken die op roest leken. Steven: “Ze hebben toen alles onderzocht en opgeschrev­en, maar uiteindeli­jk kregen we te horen dat Umicore niet verantwoor­delijk was. Waarom niet? Omdat het niet kon worden bewezen. Maar onze straat ligt pal tegenover de Zilver, dus ik zou niet weten waar het anders vandaan kan komen. Van Kruibeke misschien?”

Emile (84) is zowat de heemkundig­e van Moretusbur­g. Hij heeft een enorm fotoarchie­f en kent de geschieden­is van de wijk als geen ander. “Onze eigen kinderen moesten na het spelen, bijvoorbee­ld in de zandbak, telkens hun handen en snuitje wassen voor ze aan tafel gingen. Ze zijn allemaal gezond groot geworden, dus blijkbaar doet een beetje hygiëne al veel. Maar heel wat mensen trokken zich daar destijds niks van aan en lieten hun kinderen maar doen.”

Dikke laag stof op zolder

“Die grondsaner­ing trok op niks”, gaat Emile lustig verder. “Voor aanvang vertelde iemand van Umicore in het Gildenhuis dat de grond zou worden verwijderd, gewassen en opnieuw worden gestort. Maar wat hebben ze gedaan? 30 centimeter afgegraven en die vervangen door grond van de Sint-Bernardses­teenweg, die toen heraangele­gd werd. Als je er met een hark doorging, kwamen er meteen kiezels van de trambeddin­g boven. En die vervuilde grond? Die ligt volgens mij nog altijd ergens op de Zilver.”

Maar ook Emile vindt dat er, in vergelijki­ng met pakweg vijftien jaar geleden, een enorme verbeterin­g is. “Er vliegt nogal altijd wat vuil in het rond, maar bij Umicore wordt alles nu elke dag met water besproeid, zodat er geen stof weg kan”, zegt de tachtiger, die recent zijn dak wilde isoleren, maar op een onverwacht probleem stuitte. “Er was al zeker vijftig jaar niemand meer op de zolder geweest en toen ik ging kijken schrok ik wel even: er lag overal een dikke, vettige laag stof. Dat wilde ik zelf niet opkuisen en dus trok ik mijn stoute schoenen aan en ging naar Umicore. Al twee dagen later kwam een gespeciali­seerd bedrijf alles opkuisen.”

Alhoewel, gespeciali­seerd… “Toen ik vroeg wat ze met die zakken vuil van plan waren, zeiden ze: in een container gooien

he. Ik heb hen gezegd dat dat een flinke boete zou opleveren. Uiteindeli­jk is Umicore alles komen halen. Ze hebben er zelfs nog een deel van kunnen recycleren.”

 ??  ??
 ??  ?? Steven en Giselle wonen al ruim vijftig jaar in Moretusbur­g. “Als je vroeger opstond, zag de hele buurt plots zwart.”
Steven en Giselle wonen al ruim vijftig jaar in Moretusbur­g. “Als je vroeger opstond, zag de hele buurt plots zwart.”
 ??  ?? Rosette: “Een jaar na onze verhuis uit Roeselare lagen de loodinbloe­dwaarden van mijn kinderen veel hoger dan voordien.”
Rosette: “Een jaar na onze verhuis uit Roeselare lagen de loodinbloe­dwaarden van mijn kinderen veel hoger dan voordien.”
 ??  ?? Emile en Yvonne hebben een enorm fotoarchie­f. “Onze kinderen moesten na het spelen in de zandbak (foto onder) altijd hun handen wassen.”
Emile en Yvonne hebben een enorm fotoarchie­f. “Onze kinderen moesten na het spelen in de zandbak (foto onder) altijd hun handen wassen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium