Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoog spel maar half gewonnen

-

Van: Aaron Sorkin Met: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera 140 min.

The West Wing, A Few Good Men, The Social

Network: met zijn scripts voor film en tv staat Aaron Sorkin bekend als de scherpste scenarist van zijn generatie. Velen hebben het geprobeerd, maar niemand schrijft zulke snedige dialogen, die je op het puntje van je stoel houden omdat je anders de helft hebt gemist. Kan hij ook regisseren? Zijn eerste poging, op z’n 56ste, heeft vele troeven in handen, maar om uit te blinken als regisseur is Sorkin te verliefd op zijn eigen woorden.

Sorkin trekt je in de film met een briljante openingssc­ène om het waargebeur­de verhaal te vertellen van Molly Bloom, een zakenvrouw die zo’n tien jaar lang de meest gewilde pokerspell­etjes opzette voor de elite van Los Angeles en New York. Ze lokte Russische maffia en miljardair­s met kaartende Hollywoods­terren zoals Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Ben Affleck – die hier worden samengevat door Michael Cera in één akelige ‘Player X’.

Maar was het ook legaal? Dat wil Bloom bewijzen met een advocaat (Idris Elba) die de scepsis van de kijker verwoordt. Deze film is vooral genieten dankzij het hoge spel van een topactrice: Jessica Chastain weet wel raad met de slimme dialogen en een personage dat haar op het lijf geschreven is. Bloom speelt en bespeelt het spel van de jongetjes.

Sorkin gaat echter de mist in wanneer Kevin Costner opdraaft als Molly’s vader in een sentimente­le scène die suggereert dat deze gehaaide dame vooral een vaderfiguu­r nodig heeft. Het gevoel ontstaat dat een regisseur als Steven Soderbergh of David Fincher met dezelfde kaarten het spel helemaal had kunnen winnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium