Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schaf de sperperiod­e nu eens eindelijk af

- Christof Willocx Redacteur economie brieven@gva.be

V andaag beginnen de solden. Volgens de handelsfed­eratie Comeos bieden winkels al meteen kortingen van 30% tot 50% aan. De koopjesper­iode begint dit jaar midden in de kerstvakan­tie en zal waarschijn­lijk een vliegende start kennen. Daar verandert zelfs het internet niets aan. Zelfstandi­genorganis­aties benadrukke­n dat het merendeel van de extra verkoop dan in fysieke winkels gebeurt. De Belg shopt graag online, maar in de soldenperi­ode komt hij voor zijn koopjesjac­ht nog eens buiten.

De solden zijn zo diep in onze cultuur ingebakken, dat ze niet snel zullen verdwijnen. Nochtans denken ondernemer­sorganisat­ies zoals Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) dat de doodsklokk­en van de solden weldra luiden. Want federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) overweegt om een wetsvoorst­el in te dienen om de sperperiod­e af te schaffen. Tijdens de sperperiod­e, die aan de solden voorafgaat, mogen handelaars in de fysieke winkels én op het internet geen reclame maken voor kortingen.

Die sperperiod­e is vandaag dus afgelopen. Laat ons hopen dat ze nooit meer terugkomt. De vrees van de zelfstandi­genorganis­aties voor het verdwijnen van de solden is ongegrond. Het is niet omdat er in de maand voordien ook kortingen mogen worden gegeven, dat de solden zelf zullen verdwijnen. Want de kortingen in de koopjesper­iodes zullen altijd groter zijn, omdat handelaars alleen in de solden mogen verkopen met verlies.

De sperperiod­e is bovendien hypocriet omdat ze de handelaars ertoe aanzet om in het geniep toch kortingen te geven. Want in die periode mogen handelaars wel kortingen geven als iemand meerdere stuks koopt, bijvoorbee­ld twee broeken in plaats van één broek. De handelaar mag volgens de wet zelfs korting geven als de klant één stuk koopt, zolang het maar in het geniep gebeurt en er nergens openlijk reclame voor wordt gemaakt. Die regelgevin­g lijkt meer op een Belgenmop dan op een ernstig beleid.

De sperperiod­e is ook discrimine­rend, omdat ze alleen geldt voor de winkels die kleding, schoenen en lederwaren verkopen. Winkels uit andere sectoren mogen in de sperperiod­e wel kortingen afficheren.

Bovendien geldt de sperperiod­e niet in Nederland of Duitsland, waardoor internetwi­nkels als het Nederlands­e Bol.com en het Duitse Zalando tijdens de sperperiod­e wel lustig kortingen kunnen aanbieden. De Belgische wet stimuleert buitenland­se bedrijven dus om de Belgische bedrijven kapot te concurrere­n. Dat is niet netjes.

Kris Peeters wil eerst samenzitte­n met de zelfstandi­genorganis­aties voor hij een wetsvoorst­el indient om de sperperiod­e helemaal af te schaffen. Maar eigenlijk zou hij de wet meteen moeten veranderen, zodat de volgende geplande sperperiod­e in juni wegvalt en de consument het hele jaar door van kortingen kan genieten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium