Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer gezond boerenvers­tand en minder domme regeltjes”

Antwerpse chocolatie­r

- (syma)

Ik leid een hectisch leven, werk meestal 7 dagen op 7. Daarom had mijn lieve assistente mij eind 2016 verplicht om een aantal bladzijden in mijn agenda van 2017 wit te laten. Meer quality time aan het thuisfront, was mijn goede voornemen voor 2017. Eerlijk gezegd is daar niks van in huis gekomen. Mijn planning staat dikwijls twee, drie maanden op voorhand vast. En als er dan toch nog iets bij moet, dan sneuvelen die witte pagina’s eerst. Op 3 januari ga ik bijvoorbee­ld koken voor tweehonder­d daklozen in Brugge – daar kan ik gewoon geen nee op zeggen.

‘Lege’ dagen zijn opnieuw mijn voornemen voor 2018. Ik wil hard blijven gaan – ik stel per slot van rekening 43 mensen te werk die zich ook heel erg inzetten voor de zaak. Maar ik besef dat ik nu wat gas moet terugnemen: ik ben bijna vijftig, dus hopelijk nog twintig goeie jaren te gaan. Twee weken geleden is de man van mijn mama overleden. Heel plots, ze vond hem dood in zijn stoel. Nu, de man is 84 jaar mogen worden, maar het zet je toch aan het denken. Anderzijds, stoppen met roken, stoppen met drinken en beginnen te sporten: die voornemens maak ik niet meer. Daar ben ik toch nooit in geslaagd.

Waar ik heel erg naar uitkijk in 2018, is een cacaoexped­itie in Peru. Jaarlijks trek ik minstens één keer op zo’n expeditie met een aantal vrienden. Dat zijn telkens onvergetel­ijke ervaringen. 2018 wordt ook een heel politiek jaar. Je voelt de spanning nu al opborrelen. In 2017 ben ik door elke politieke partij gevraagd om op de lijst te staan, maar ik zie dat niet zitten. Politiek is niks voor mij – ik hoop alleen op meer gezond boerenvers­tand en minder domme regeltjes. Als je zelf bijvoorbee­ld enorm investeert om de strenge normen te halen, en je ziet dat de wet niet voor iedereen geldt, dan is dat zeer frustreren­d. Er is veel waaraan ik mij kan ergeren, maar ik ga proberen om dat in 2018 minder te doen.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium