Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tractebel aangeduid voor sloop Opel-site

- (pvb)

Haven

Dit jaar moet er stilaan duidelijkh­eid komen over de toekomst van de voormalige Opelsite, nu ‘Churchill Industriël­e Zone’ gedoopt. De sloop van de gebouwen zou in oktober beginnen.

In december 2010 sloot de immense Opelfabrie­k in de haven haar deuren en verloren de laatste 2.500 werknemers hun job. Sindsdien ligt het enorme terrein van iets meer dan 88 hectare – met een lengte van 1.100 meter en een breedte van 800 meter – er troosteloo­s en verlaten bij.

De eerste jaren gingen verloren door een procedures­lag met General Motors over het eigendomsr­echt. Toen de haven die slag won, ging ze op zoek naar een invulling. Een eerste bevraging leverde geen nieuwe ‘maakindust­rie’ voor het hele terrein op. Nadien werd even gehoopt dat het Saudische ERS er met een recylagefa­briek zou komen. Toen ook dat niets werd, besliste de haven in mei vorig jaar een nieuwe bevraging te lanceren.

Of er zich al kandidaten hebben gemeld voor de concessie “in haar geheel, dan wel in delen” is onduidelij­k. Volgens de procedure krijgen de kandidaten tot (minstens) 31 augustus van dit jaar de tijd om projectvoo­rstellen in te dienen. Nadien krijgen ze nog tot eind september de tijd om hun voorstelle­n te verfijnen.

Intussen startte de haven een afzonderli­jke procedure om de gebouwen op het terrein te slopen. Begin december werd het studiewerk voor die sloopopera­tie toegewezen aan Tractebel. Dat ingenieurs­bureau moet tegen maart zijn aanbevelin­gen indienen. Tegen augustus zou dan het werk gegund worden om te starten midden oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium