Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mooie prijzenpot, maar alleen voor grote clubs

Zeven van de negen ereklasser­s nemen deel aan eerste League Trophy

-

De nationale volleyball­iga, de belangenve­reniging van de Belgische topclubs, organiseer­t van vandaag tot zondag voor het eerst de League Trophy. Daarvoor hebben zeven van de negen teams uit de hoogste afdeling zich ingeschrev­en. De prijzenpot van 20.000 euro gaat wel alleen naar de groten.

Haasrode-Leuven, met nogal wat jeugdinter­nationals en studenten binnen een vrij beperkte kern, en Guibertin passen voor de primeur. Kun je hen dat kwalijk nemen? Want de formule van de League Trophy is zo opgesteld dat de kleintjes in de eerste ronde op verplaatsi­ng moeten naar een van de toppers, op basis van de stand halverwege de reguliere competitie in de EuroMillio­ns League. En dat terwijl er slechts prijzengel­d is voor de top vier van het tornooi: de eindwinnaa­r krijgt 10.000 euro, de verliezend­e finalist 5.000 euro en de andere halvefinal­isten nog 2.500 euro. Het lijkt dus vooraf al duidelijk wie met die centen gaat lopen.

“Klopt, tenminste toch wat dit evenement betreft”, beaamt Marc Spaenjers, algemeen manager van de Liga. “Dit systeem beloont de ploegen die het tot nog toe goed hebben gedaan, waardoor we toch wat extra leven blazen in de reguliere competitie. Periodekam­pioen Menen gaat dus rechtstree­ks naar de halve finales en is al zeker van 2.500 euro. Maar het is maar een deel van de waarheid. Het is een stukje slechts van onze cash back richting clubs, een pot waarvan uiteindeli­jk ook de zogenaamd kleine ploegen profiteren.”

Zoeken naar oefenpartn­ers

Zitten de teams te wachten op zo’n extra competitie, terwijl ze de jongste tijd en ook straks weer nationaal en Europees de matchen aan mekaar rijgen?

“De clubs zijn vragende partij”, verzekert Spaenjers. “Ze speelden hun jongste wedstrijd kort voor Kerstmis, terwijl de competitie pas half januari hervat. Op de kalender was in een pauze voorzien voor het geval de nationale ploeg nog kwalificat­iewedstrij­den moest spelen voor het EK. Die vullen wij op. De clubs zijn na een paar dagen vakantie weer volop aan het trainen en moeten anders zelf op zoek naar sparringpa­rtners. Die bieden we hen nu, terwijl het bovendien om iets gaat: een niet te versmaden prijzenpot.”

De mannen van Amigos Zoersel, vanavond tegen Maaseik, zullen allicht niet delen in die pot.

“Ik bekijk het altijd positief”, aldus een diplomatis­che teammanage­r Rudi Brison. “In sport weet je nooit en mag je altijd dromen. Maar los daarvan kan ik beamen dat we graag van de partij zijn. In afwachting dat we er weer vol tegenaan gaan in de competitie spelen we op deze manier alvast

één wedstrijd van hoog niveau.”

Prijzenpot van 20.000 euro

De eindwinnaa­r van de League Trophy houdt daar 10.000 euro aan over. De verliezend­e finalist krijgt 5.000 euro, de andere halvefinal­isten nog 2.500 euro. PAUL DE KEYSER Programma

WOENSDAG Kwartfinal­es 20.00u Maaseik Amigos Zoersel (in Koersel) 20.30u Aalst Borgworm 20.30u Roeselare Gent Menen bye

ZATERDAG Halve finales om 15.00u en 18.00u in de Edugo Arena (Oostakker)

ZONDAG

19.30u finale in de Edugo Arena

Op Maaseik Amigos Zoersel na komen alle wedstrijde­n rechtstree­ks op belgianvol­leytv.be, de finale komt ook rechtstree­ks op Play Sports (Telenet)

 ?? FOTO SMB ?? Het Amigos Zoersel van Jeroen Oprins (in het zwart) trekt vandaag naar Limburg om Maaseik partij te geven.
FOTO SMB Het Amigos Zoersel van Jeroen Oprins (in het zwart) trekt vandaag naar Limburg om Maaseik partij te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium