Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De focus ligt op vorming, niet op resultaten”

Cappelse sportieve cel gaat huidig beleid nog finetunen

- EDDY NOUWS

De voetballoz­e dagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden door de sportieve cel van Cappellen niet in ledigheid doorgebrac­ht. Samen met voorzitter Carlo Van Acker tekenden trainer Bart De Roover en manager Koen Schockaert de grote lijnen uit voor het beleid van de volgende jaren.

Een zware heupoperat­ie hield De Roover aan bed en bank gekluister­d, maar dat gaf hem meteen de tijd en de gelegenhei­d om een aantal beleidsopt­ies uit te werken.

“Het is duidelijk dat de trend die dit seizoen werd ingezet, de volgende jaren zal worden verdergeze­t”, licht de Cappelse trainer toe. “Iedereen weet dat de budgetten aanzienlij­k verlaagd zijn door het wegvallen van onze mecenas Jos Van Wellen. Gelukkig kunnen we nog steeds op de steun van zijn zoon Louis rekenen, maar die heeft als nieuw lid van de Raad van Bestuur bekrachtig­d dat er meer budgettair­e beperkinge­n zullen opgelegd worden. Daarom maken we werk van een andere voetbalcul­tuur, met een visie op lange termijn. Wat aan financiële armslag ingeleverd wordt, zal door creativite­it moeten gecompense­erd worden.”

“De resultaten van dit seizoen bewijzen dat de nieuwe werkwijze mogelijkhe­den inhoudt,” vult Koen Schockaert aan. “Rond een ervaren as hebben we met eigen en enkele aangetrokk­en jongeren een goed uitgebalan­ceerde ploeg uitgebouwd. Hopelijk kunnen we de lijn in de prestaties aanhouden tot het einde van de competitie. Ik weet dat er heel veel ploegen in de reeks zijn die met afgunst kijken naar wat wij dit seizoen al lieten zien.”

De nieuwe filosofie houdt ook consequent­ies in voor de dagelijkse sportieve werking, weet De Roover.

“Kwaliteit moet primeren op kwantiteit. Daarom vertrekken we vanuit een brede basis om snel door te groeien naar één ploeg per categorie. We beperken ons tot een negentient­al ploegen, ook omdat we nog altijd op onze limieten botsen inzake terreinen en kleedkamer­s. Als we merken dat er in een bepaalde groep leemtes vallen, kunnen we nog altijd beloftevol­le jongeren aantrekken. Het accent zal in de eerste plaats op vorming van individuel­e talenten liggen, niet op het behalen van titels voor bepaalde ploegen. Met een opgewaarde­erd programma willen we de jongeren gericht bijscholen op technisch, fysiek en tactisch vlak.”

“We hebben daarin onlangs nog belangrijk­e stappen gezet”, zegt Schockaert. “Een drietal beloftevol­le jongeren van de U17 kregen een programma met aangepaste kracht- en stabilitei­tsoefening­en om later de stap naar de A-kern te vergemakke­lijken. We beseffen dat voor een aantal jongens het niveau niet haalbaar zal zijn, maar hen willen we niet in het ongewisse laten zodat we hen geen andere kansen ontnemen. We willen de positieve beleving die er nu is, behouden. Dat moet de voedingsbo­dem vormen voor de werking van de volgende jaren.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Bart De Roover: “We maken bij Cappellen werk van een andere voetbalcul­tuur met een visie op lange termijn.”
FOTO KOEN FASSEUR Bart De Roover: “We maken bij Cappellen werk van een andere voetbalcul­tuur met een visie op lange termijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium