Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Renners moeten weten wat piste te bieden heeft”

Walter Huybrechts en co willen wielerpist­e Wilrijk nog beter op de kaart zetten

-

De wielerpist­e aan de Moerelei in Wilrijk biedt renners de kansen om op een veilige manier hun geliefkoos­de sport te beoefenen. Het is alleen Jammer dat nog te weinig renners er gebruik van maken. Daar wil men in 2018 veranderin­g in brengen.

“Zelf ging ik geregeld met een renner achter me aan met de derny op de piste rijden”, vertelt gangmaker Walter Huybrechts. “Op een keer was ik samen met mijn collega-gangmaker Denis Luckermans getuige van een gesprek tussen Swa Eliaerts, voorzitter van de Raad van Bestuur van de piste, en Guy Vervoort, lid van de Raad van Bestuur. Die waren op dat moment aan het brainstorm­en over hoe ze de renners meer naar de piste konden lokken. Samen met Denis heb ik toen een voorstel ge- daan voor een proefproje­ct. In de maand december boden we de renners van de Antwerpse clubs die actief zijn in het veldrijden de kans om op dinsdagavo­nd achter de derny te komen rijden. Of dat zou aanslaan, wisten we uiteraard niet, maar het werd een succes. Na een tijdje reden we met ruim twintig renners achter ons aan. Dat was voor ons een duidelijk signaal dat er wel degelijk behoefte was aan dit soort van initiatiev­en.”

“We zijn dan opnieuw gaan samenzitte­n met de verantwoor­delijken van de piste omdat we oordeelden dat dit een verlengstu­k moest krijgen. Daarom zullen we vanaf februari de renners, die dan in volle voorbereid­ing op het wegseizoen zijn, opnieuw de kans bieden om op de piste achter de derny te trainen.”

Stuurvaard­igheid en souplesse

“Dat doen we door hen twee keer een halfuur aan een door de gangmaker aangegeven tempo te laten fietsen waarna nog een afvalling volgt. De tweede gangmaker rijdt dan achter de sliert renners aan en houdt in het oog wie er afvalt. Die renner mag dan achter hem weer aansluiten zodat finaal iedereen even lang op de piste rijdt. We doen dat allemaal op vrijwillig­e basis, net als alle andere activiteit­en op de piste door vrijwillig­ers worden gedaan. Gekoppeld aan meer bekendheid voor de piste kan dit initiatief ook voor de renners zelf een zegen zijn. Ze kunnen zich het rijden achter de derny eigen maken, hun stuurvaard­igheid bevorderen en ook souplesse aankweken voor het rijden op de weg.”

Zomeractiv­iteiten

“We staan volledig achter dit initiatief”, beamen zowel Swa Eliaerts als Guy Vervoort. “Het kan de piste enkel ten goede komen. Er wordt ook al van gedroomd om als het project echt een succes wordt in de zomer wedstrijde­n te kunnen organisere­n zoals dat vroeger gebeurde met de midweekmee­tings in het Antwerpse sportpalei­s. Dat is voorlopig echter nog toekomstmu­ziek. Laten we eerst maar nagaan wat dit initiatief geeft en dan zien we wel wat verder nog mogelijk is.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Gangmaker Walter Huybrechts met collega Denis Luckermans (links) en een pak renners aan het werk op de piste in Wilrijk.
FOTO TOM GOYVAERTS Gangmaker Walter Huybrechts met collega Denis Luckermans (links) en een pak renners aan het werk op de piste in Wilrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium