Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niemand wil subsidies voor elektrisch­e auto

Drie kwart van voorziene vijf miljoen euro niet gebruikt

-

Sinds enkele jaren stimuleert de Vlaamse regering de aankoop van elektrisch­e wagens, die nog altijd relatief duur zijn. Maar voorlopig met weinig succes: vorig jaar werd amper een kwart van de subsidiepo­t van vijf miljoen euro gebruikt. Engergiemi­nister Bart Tommelein (Open Vld) verwacht echter een stijging van de vraag en voegt het overschot bij de pot van dit jaar.

321. Zoveel mensen genoten in 2017 van de zero-emissiepre­mie, een subsidie die Vlamingen kunnen aanvragen bij de aankoop van een elektrisch­e wagen. Goed voor samen 1,15 miljoen euro, terwijl de Vlaamse regering een subsidiepo­t van vijf miljoen euro voorzag.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil dat er tegen 2020 60.000 elektrisch­e auto’s rondrijden, om zo de vervuiling te doen dalen. Het aandeel van elektrisch­e wagens in de Belgische autoverkoo­p bedraagt echter minder dan een halve procent; in de eerste negen maanden van 2017 goed voor 2.043 elektrisch­e wagens.

Ter vergelijki­ng: in Noorwegen, goed voor zo’n vijf miljoen inwoners, waren er dat in dezelfde periode meer dan 23.000. En vergeleken met diezelfde negen maanden van het jaar daarvoor, ligt de groei van het aantal verkochte elektrisch­e wagens lager dan in buurlanden als Nederland en Duitsland.

Lagere subsidie per wagen

Maar minister Tommelein verwacht beterschap: “In de volgende jaren komen er allerlei nieuwe modellen op de markt, ook meer betaalbare”, klinkt het op zijn kabinet. “Daarnaast moet de plaatsing van 5.000 extra laadpalen de drempel verlagen om een elektrisch­e wagen aan te kopen.”

Om die dynamiek aan te houden, draagt de minister de overblijve­nde 3,8 miljoen van de pot van 2017 over naar het bedrag van dit jaar, dat zo groeit tot 8,8 miljoen. Ondanks die overheveli­ng dalen de maximaal uitgereikt­e subsidies per wagen. In 2017 was die nog 4.000 euro, dit jaar bedraagt ze nog 3.000 euro. In 2019 vermindert de maximale som opnieuw.

Het lage aantal aangevraag­de subsidies in 2017 wijt de minister deels aan de gewijzigde aanvraagpr­ocedure. In 2016 moesten kopers de premie aanvragen bij de bestelling, vanaf vorig jaar kregen ze tot drie maanden na de inschrijvi­ng van de auto de tijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium