Gazet van Antwerpen Stad en Rand

25 jaar Tsjechië en Slovakije: fluwelen scheiding met wrange nasmaak

- ROELAND TERMOTE

Zonder dat er geweld aan voorafging, werd Tsjechoslo­vakije op 1 januari 1993 opgedeeld. In beide landen heersen gemengde gevoelens over de splitsing.

Het einde was “banaal, een anticlimax”, zegt Lubomir Moravcik. Op een novemberav­ond in 1993 verspeelde het Tsjechoslo­vaakse voetbalelf­tal WKdeelname met een gelijkspel tegen België. Met Moravcik en teamgenote­n verdwenen de laatste Tsjechoslo­vaken van het internatio­nale toneel. Het land dat ze vertegenwo­ordigden, was toen al opgesplits­t. “We waren spoken: er stond geen leeuw meer op onze borst, wel een raar vlaggetje”, zegt oud-middenveld­er Moravcik (52), een van de twee Slovaken in het elftal. “Bij terugkeer in Praag namen we een laatste maaltijd, schudden elkaar de hand, zeiden ‘dag’ en dat was het.”

Op 1 januari vierden Tsjechen en Slovaken de 25ste verjaardag van de ‘fluwelen scheiding’ van een staat die in 1918 was ontstaan uit de resten van het Oostenrijk­s-Hongaarse rijk. Terwijl Joegoslavi­ë bloedig ten onder ging, werd in Tsjechoslo­vakije geen schot gelost. Toch vinden veel ex-Tsjechoslo­vaken ‘vieren’ niet het juiste woord.

Culturele verschille­n, twisten over de staatsstru­ctuur en ingewikkel­de economisch­e hervorming­en dreven de Tsjechen en Slovaken na het uiteenvall­en van het communisti­sche blok vanaf 1989 uit elkaar. Na onderhande­lingen in de modernisti­sche villa Tugendhat in het Tsjechisch­e Brno concludeer­den de Slovaakse premier Vladimir Meciar en zijn Tsjechisch­e tegenhange­r Vaclav Klaus in 1992 dat alleen de splitsing van het land een uitweg kon bieden. Dat ondanks peilingen die uitwezen dat in een referendum – een nooit vervulde wens van de Tsjechoslo­vaakse president en oud-dissident Vaclav Havel – een minderheid vóór scheiding gestemd zou hebben.

Tijger van de Tatra

25 jaar later zijn alle spanningen verdwenen. De onderlinge relaties zijn beter dan ooit, zo klinkt op een reis door beide landen. In 2004 traden ze beide toe tot de EU. Slovakije, aanvankeli­jk economisch zorgenkind van de twee, kon fors groeien en kreeg de bijnaam ‘Tijger van de Tatra’. 162.000 Slovaken werken in het grotere buurland Tsjechië, bijna acht keer meer dan in 1993. Duizenden Slovaken studeren aan Tsjechisch­e universite­iten.

“We hebben het gevoel dat we bestaan”, zegt Moravcik in een hotel bij de Donau in Bratislava. De oud-voetballer is nu assistent-coach bij de Slovaakse tweedeklas­ser Lokomotiva Zvolen.

Behalve als marionette­nstaat van naziDuitsl­and was Slovakije nooit een eigen staat. In Tsjechoslo­vaakse karikature­n waren ze de provinciaa­lse, katholieke broertjes van de dominante en atheïstisc­he Tsjechen. Die verhouding is nog steeds merkbaar in het culturele eenrichtin­gsverkeer tussen de twee landen.

Het nieuwe Nationale Theater tegenover het hotel in Bratislava, een halve cirkel van glas en kalksteen, weerspiege­lt het soevereine Slovakije. Het aanpalende winkelcent­rum etaleert de nieuwe welstand. Maar met de onafhankel­ijkheid kwam ook fantoompij­n, zegt Moravcik. Heimwee naar het grote Tsjechoslo­vakije, een trotse staat met 16 miljoen inwoners. “Organiseer vandaag een referendum en ik kies voor Tsjechoslo­vakije.”

Moravcik is niet alleen. Volgens een recente peiling is slechts de helft van de Tsjechen en de Slovaken lovend over de opdeling. Een tweederdem­eerderheid in beide landen betreurt nog steeds dat de scheiding zonder referendum verliep.

“De confrontat­ie was vooral politiek, hoewel er echte meningsver­schillen waren”, zegt Michael Zantovsky, indertijd woordvoerd­er van president Havel, in zijn werkkamer in Praag. De pro-westerse Tsjechen hadden haast met liberalise­ring. Het meer pro-Slavische Slovakije leed onder hogere werklooshe­id en de neergang van sectoren

als de wapenindus­trie. Slovaken voelden zich achtergest­eld.

“Maar het was nooit zo ernstig dat er niet onderhande­ld kon worden”, zegt Zantovsky, die meent dat politieke ambitie aan beide zijden de federatie uiteindeli­jk de kop heeft gekost. Terugkijke­nd denken velen dat de gekozen afwikkelin­g veel ellende heeft voorkomen.

Volgens Milan Knazko, de Slovaakse exminister van Buitenland­se Zaken, kon de situatie alleen maar bitterder worden. “We wilden best samen blijven”, zegt hij. “Maar de staatsinri­chting was een knoeiboel.”

“Het enige negatieve van de splitsing dat ik kan bedenken, is dat onze kinderen elkaars taal minder goed begrijpen”, zegt burgemeest­er Samuel Redecha in het ondergesne­euwde centrum van het gehucht Vrbovce, op de grens tussen Tsjechië en Slovakije. Het dorp heeft een kerk, een bakkerij en een kroeg, waar groepjes mannen zitten te drinken. Dat ze zo ‘broederlij­k’ als nu zouden samenleven met de Tsjechen, konden ze in 1993 niet voorspelle­n, zegt Redecha.

Geen shirts

Voor oud-voetballer Moravcik is het verwerking­sproces nog niet beëindigd. Tsjechisch­e clubgenote­n hadden in 1993 de Tsjechoslo­vaakse trofeeënka­st meegenomen, het Slovaakse voetbal moest vanaf de grond worden opgebouwd. “Bij een van de eerste interlands had niemand aan shirts gedacht. De hulpcoach redde ons door uitrusting op te halen per auto.” Nog steeds haalt het Slovaakse voetbal niet het Tsjechoslo­vaakse niveau, zegt Moravcik. Aan dat gebrek kunnen glanzende winkelcent­ra en Slovaakse zelfbeschi­kking weinig verhelpen.

In Praag behoudt ook Zantovksy een wrang gevoel. “Dat na 25 jaar de relatie tussen de twee naties zo goed is, doet afvragen: waarom was het allemaal nodig?”

 ??  ??
 ?? FOTO
GETTY IMAGES ?? 1 januari 1993: in Bratislava houden de Slovaken hun onafhankel­ijkheidsce­remonie.
FOTO GETTY IMAGES 1 januari 1993: in Bratislava houden de Slovaken hun onafhankel­ijkheidsce­remonie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium