Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groenere taxi’s, Barokjaar en makeover voor Het Steen

Een nieuw jaar brengt nieuwe wetten, regels, werven en niet te missen veranderin­gen met zich mee. We lijsten de belangrijk­ste nieuwighed­en voor 2018 even op zodat u niet voor verrassing­en komt te staan.

- REBECCA VAN REMOORTERE Maud Vanhauwaer­t. FOTO DIRK KERSTENS

PROVINCIE VERLIEST BEVOEGDHED­EN

In 2018 is de provincie niet langer verantwoor­delijk voor persoonsge­bonden bevoegdhed­en zoals Cultuur, Welzijn, Sport of Jeugd. Die zijn overgeheve­ld naar de stad. Die overheveli­ng heeft vooral voor de Arenbergsc­houwburg en de musea DIVA, FOMU en MoMu heel wat voeten in de aarde gehad, omdat zij vreesden voor verlies van autonomie en budget. Net voor de jaarwissel­ing werd uiteindeli­jk toch nog een akkoord bereikt.

HERTEKEND RADIOLANDS­CHAP

Vlaanderen kreeg vanaf 1 januari een nieuw radiolands­chap. In Antwerpen zijn lokale radio- zenders Radio Minerva, Radio Centraal en Radio Stad voor minstens negen jaar zeker van hun plaats op de frequentie­band. Radio Antigoon wordt nu Stadsradio Vlaanderen en is te beluistere­n via 107.2 en 107.4 FM.

AFVAL GRATIS NAAR CONTAINERP­ARK

Vanaf dit jaar kunnen Antwerpena­ren piepschuim, vlak glas en kaarsvet gratis inleveren bij de stedelijke containerp­arken. Het ingezameld­e materiaal wordt gerecyclee­rd, en krijgt op die manier een tweede leven.

TAXI’S GROENER

Het stadsbestu­ur van Antwerpen heeft beslist dat vergunde taxi’s tegen 2025 moeten overschake­len op alternatie­ve energie. Voor nieuw vergunde taxi’s gaat de regel al op 1 januari 2018 in. Zij krij- gen enkel een vergunning als ze rijden op elektri- citeit, brandstofc­el, waterstof, plug-inhybrides of CNG.

BOETES LAGEEMISSI­EZONE OMHOOG

Chauffeurs die met een verouderde en vervuilend­e wagen toch de lage-emissiezon­e betreden, riskeren daarvoor een hogere boete dan afgelopen jaar. In 2017 betaalde overtreder­s nog 125 euro, nu is dat 150 euro geworden voor de eerste overtredin­g, 250 euro voor de tweede overtredin­g binnen de twaalf maanden en 350 bij volgende overtredin­gen.

IDENTITEIT­SKAART DUURDER

Vanaf 1 januari 2018 geldt er voor enkele loketprodu­cten een nieuwe prijs. Indexering zorgt voor een aangepaste prijs van de elektronis­che identi- teitskaart­en, elektronis­che vreemdelin­genkaarten en kids-ID’s. Een elektronis­che identiteit­skaart bijvoorbee­ld wordt 30 cent duurder en kost nu 21 euro. De Kids-ID kost voortaan 6,40 euro.

START WERKEN OOSTERWEEL

In het voorjaar van 2018 gaan de voorbereid­ende werken voor de Oosterweel­verbinding van start op Linkeroeve­r en in Zwijndrech­t, de grote hinder wordt vanaf september 2018 verwacht. De eerste stap zijn versmalde rijstroken op de E17 voor de Kennedytun­nel.

MAKEOVER VOOR HET STEEN

Vanaf 2018 staat Het Steen een grondige renovatie te wachten. Het gebouw zal vanaf 2020 de toegangspo­ort vormen tot Antwerpen en dienst doen als modern toeristisc­h onthaalcen­trum met cruiseterm­inal, onthaalcen­trum en interactie­f belevingsp­arcours. De werken beginnen in 2018 en zullen in 2020 afgerond zijn.

PREMETRO OPERA WEER OPEN

In september 2018 zal het nieuwe premetrost­ation Opera opengaan. Ondergrond­s wordt het premetrost­ation Opera vernieuwd op de bestaande niveaus -1 en -2. Er komen ook nieuwe perrons op niveau -3 voor de trams die vanuit de Zuiderleie­n richting Turnhoutse­baan afdraaien naar Deurne en de park-and-ride in Wommelgem. Het station sloot in 2016.

RUBENS CENTRAAL IN BAROKJAAR

Antwerpen staat in 2018 in het teken van Barok en Rubens met ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. De stad pakt uit met een uitgebreid programma vol expo’s met oud en nieuw werk.

MAUD VANHAUWAER­T NIEUWE STADSDICHT­ER

Het is nog tot Gedichtend­ag op 25 januari wachten op haar officiële aanstellin­g, maar dan volgt Maud Vanhauwaer­t Maarten Inghels op als stadsdicht­er voor twee jaar.

 ??  ??
 ??  ?? Versmalde rijstroken voor de Kennedytun­nel zullen de werken aan de Oosterweel­verbinding inluiden.
FOTO VICTORIANO MORENO
Versmalde rijstroken voor de Kennedytun­nel zullen de werken aan de Oosterweel­verbinding inluiden. FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? Halte Opera heropent in september.
FOTO WIM HENDRIX
Halte Opera heropent in september. FOTO WIM HENDRIX
 ??  ?? Radio Centraal.
FOTO JORIS HERREGODS
Radio Centraal. FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? Taxi’s moeten overschake­len op groene energie.
FOTO VICTORIANO MORENO
Taxi’s moeten overschake­len op groene energie. FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? Wie de LEZ binnenrijd­t met een verouderde en vervuilend­e auto kan daar vanaf nu een hogere boete voor krijgen.
FOTO KRIS HOSSEY
Wie de LEZ binnenrijd­t met een verouderde en vervuilend­e auto kan daar vanaf nu een hogere boete voor krijgen. FOTO KRIS HOSSEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium