Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ExRode Duivels over gedrag Radja: “Kan je dit blijven tolereren?”

- GERT GYSEN

Een reprimande van sportief directeur Monchi en een boete van AS Roma. Daarmee komt Radja Nainggolan er in Italië vanaf voor zijn uitspattin­gen op oudejaarsn­acht. Maar wat zijn de gevolgen in België en meer bepaald bij de Rode Duivels? “Ik weet niet of je dit allemaal kan blijven tolereren.”

“Dom.” Alle ex-Rode Duivels die we gisteren opbelden met de vraag wat ze van het filmpje van Radja Nainggolan vonden, namen hetzelfde woord in de mond. Voor de mensen die de afgelopen dagen nog in een roes zaten na oudejaarsn­acht en niet weten waarover het gaat: Nainggolan plaatste tijdens oudejaarsn­acht een filmpje op Instagram waarin hij zichzelf omschrijft als ‘zat’ terwijl hij drinkt, rookt en vloekt.

“Heel dom”, dus. Zeker als het etiket van balorige voetballer al op je kleeft. Bij de Belgische voetbalbon­d wilde niemand reageren, maar bondscoach Roberto Martinez fronste wellicht de wenkbrauwe­n bij het zien van de beelden. De Catalaan hield Nainggolan al eens uit de selectie. Officieel om sportieve redenen, maar iedereen weet dat Martinez zich stoort aan de onprofessi­onele houding van Nainggolan. Dat de middenveld­er op deze manier in de aandacht blijft komen, hypothekee­rt zijn kansen op een WK-selectie. Er was al het incident met het pakje sigaretten tijdens het EK in Frankrijk en vorig jaar blies hij positief na België - Griekenlan­d.

“Als je dan nu zoiets zelf online zet, is dat vragen om problemen”, zegt Jan Ceulemans.

“Hij kan niet zeggen dat ze hem zijn komen filmen en er willen inluizen, hé”, vindt Hugo Broos.

“Is het om te provoceren dat hij dit zelf online zet?”, vraagt Franky Van der Elst zich af.

Niemand zegt dat Nainggolan niet eens een pintje mag drinken om het nieuwe jaar in te zetten, maar hij had toch twee keer moeten nadenken.

“Moest je van iedere voetballer weten wat hij met Nieuwjaar uitspookt… Maar met zijn verleden helpt dat niet aan de beeldvormi­ng die over hem ontstaat. Door dit nu zelf online te zetten, geeft hij munitie aan de mensen die al twijfelden aan zijn profession­aliteit”, zegt Franky Van der Elst.

En laat net die profession­aliteit iets zijn waar bondscoach Roberto Martinez veel belang aan hecht.

“Op deze manier geeft hij de bondscoach een alibi om hem uit de selectie voor het WK te houden”, zegt Jan Ceulemans. “Om tot 23 spelers te komen voor het WK moet Martinez moeilijke keuzes maken. Als je zo’n stoten uithaalt, geef je de coach de kans om het zichzelf iets gemakkelij­ker te maken. Zeker omdat het niet de eerste keer is. Ze zeggen dat een ezel zich geen twee keer stoot aan dezelfde steen. Nochtans is dat hier wel gebeurd. Het klopt dat de spelers nu veel meer moeten opletten in wat ze doen. Maar dat pleit niet alles vrij, hé. Want ik stel vast dat er bij de andere Rode Duivels amper van die dingen naar buiten komen. Er is er slechts één die op die manier in het nieuws komt. Dat zegt ook iets, hé.”

De vraag werpt zich op of de bondscoach hem nog zal meenemen naar het WK.

Broos: “Ik weet niet of je dit allemaal kan blijven tolereren. Oké, hij is belangrijk op het veld. Maar ook de zaken naast het veld zijn belangrijk. Voor mensen met een

‘‘Is het Franky om Van te provoceren der Elst

dit zelf dat online hij zet?’’

Hugo Broos ‘‘Ik weet kan blijven niet of tolereren.’’ je dit allemaal

Jan Ceulemans

“Oké, de tijden zijn veranderd. Maar er is slechts één Rode Duivel die met zo’n zaken het nieuws

haalt. Dat zegt ook iets, hé.”

voorbeeldf­unctie als Nainggolan is dit niet tolereerba­ar. Of hij nog mee kan naar het WK? Dat hangt af van de principes die de bondscoach hanteert. Vindt hij dat alleen de prestaties op het veld tellen? Of vind je een profession­ele houding naast het terrein ook belangrijk?”

Dat laatste is zeker het geval voor Martinez. Al pleit Jan Ceulemans ervoor om het sportieve te laten primeren.

“Puur op basis van zijn voetbalkwa­liteiten hoort hij erbij”, zegt de

Caje. “Het is een jongen die we kunnen gebruiken. Als hij blijft presteren bij Roma, zie ik weinig problemen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S RR
FOTO'S RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium