Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruim vier op de tien kmo’s plannen investerin­gen in 2018

- KRISTOF SIMOENS

Het aantal Vlaamse kmo’s dat het komende jaar investerin­gen plant, is historisch hoog. Met dank aan de sterk aantrekken­de conjunctuu­r, de lage rente en enkele regeringsb­eslissinge­n die ondernemer­s als muziek in de oren klinken.

De helft van de kleine en middelgrot­e ondernemin­gen verwacht een nog beter jaar dan 2017, ruim een op de drie verwacht “meer van hetzelfde”. Slechts 15% maakt zich op voor een mindere periode. Dat optimisme vertaalt zich in de ‘investerin­gsappetijt’ van onze kmo’s: die neemt nu al voor het vierde jaar op rij toe. Prima nieuws, want met ruim 1.950.000 arbeidspla­atsen en een toegevoegd­e waarde van 129 miljard euro zijn kleinere bedrijven tot vijftig medewerker­s dé motor van de Belgische economie.

Veel positieve noten

“2017 was al geen slecht jaar, 2018 kondigt zich nog beter aan”, zegt Danny Van Assche, die begin deze week Karel Van Eetvelt opvolgde aan het hoofd van ondernemer­sorganisat­ie Unizo. “Een aantal regeringsm­aatregelen bezorgt de ondernemin­gen extra ademruimte: de verlaging van de patronale bijdragen en de vennootsch­apsbelasti­ng en de verhoging van de investerin­gsaftrek. Die laatste maatregel, samen met de historisch lage rente, werkt inspireren­d op onze kmo’s.”

Met de relatief hoge scores lossen de Belgische kmo’s de verwachtin­gen van de Europese Commissie meer dan in. Die ging voor 2018 uit van een stijging van 5% aan bruto investerin­gen in vaste activa door de Belgische private sector. En, belangrijk­er nog, “die extra investerin­gen zullen leiden tot extra jobs”, zegt Van Assche. “Hoeveel is nu nog niet te zeggen.” Liefst 65% van de kmo’s met minstens tien medewerker­s stelt flinke investerin­gen in het vooruitzic­ht, bij zelfstandi­gen zonder personeel is dat maar 32%.

Ook tussen de sectoren zelf zijn er opvallende verschille­n: terwijl in de industrie zes op de tien kmo’s dit jaar extra geld in hun bedrijf zullen pompen om te groeien, denkt slechts een op de drie winkeliers aan investeren. “De kleinhande­l bengelt al jaren achteraan, wat te verklaren is door de lagere marges die tot grotere voorzichti­gheid aanzetten. Grotere kmo’s krijgen ook gemakkelij­ker financieri­ng omdat ze doorgaans een wat grotere financiële buffer hebben.”

DANNY VAN ASSCHE Unizotopma­n “Die extra investerin­gen zullen ook leiden tot extra jobs.”

Ook overheid moet investeren

De Unizo-topman roept de Belgische overheden op om hun ambitieuze investerin­gspact – 60 miljard euro tegen 2030 – zo snel mogelijk te realiseren. Volgens het Federaal Planbureau liggen de overheidsi­nvestering­en onder die van onze buurlanden en zijn ze sinds de jaren zeventig gehalveerd (tot 2,5% van het bruto binnenland­s product). “Aan uitdaginge­n nochtans geen gebrek: de energievoo­rziening, de digitale agenda en de mobiliteit – of veeleer het gebrek daaraan. Infrastruc­tuurwerken zijn een absolute prioriteit”, klinkt het.

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ??
FOTO DIETER TELEMANS
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium