Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open Vld op zoek naar nieuwe nummer twee

Drie mogelijke vervangste­rs voor Annemie Turtelboom op Antwerpse lijst

-

Karin Heremans, Alexandra D’Archambeau en Caroline Leys. Dat zijn de namen die de ronde doen om Annemie Turtelboom te vervangen op de tweede plek van de Antwerpse Open Vldlijst.

Vanwege de grote kans dat Annemie Turtelboom een nieuwe job krijgt bij de Europese Rekenkamer, moet Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer op zoek naar een nieuwe nummer twee. Het nieuws dat de federale ministerra­ad haar had voorgedrag­en, kwam bij de Antwerpse liberalen als een donderslag bij heldere hemel. “Ik heb dat pas dinsdag vernomen”, zegt De Backer. “Het is een unieke kans voor haar. Ze moet voor haar aanstellin­g nog wel een hele procedure doorlopen. Als ze wordt aangesteld bij de Rekenkamer is dat onverenigb­aar met een politiek mandaat. Maar ik ga mij nu niet laten afjagen om een vervanger te vinden. De komende weken ga ik de puzzel leggen. Binnen de Antwerpse Open Vld hebben we voldoende sterke mensen, maar misschien trekken we ook iemand van buiten de partij aan. Ik ga dit op mijn tempo bekijken.”

Kennis over radicalise­ring

Omdat de kandidaten op de eerste en tweede plaats van een verschille­nd geslacht moeten zijn, zal het in ieder geval opnieuw een vrouw zijn. Uit een rondvraag bij de Antwerpse liberalen komen al snel drie namen naar boven als mogelijke kandidaten voor die tweede stek op de lijst.

Karin Heremans (54) ruilde in 2012 sp.a voor Open Vld. Ze stond op de derde plek op de lijst voor de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen. Lijsttreks­ter was toen Turtelboom. Heremans werd niet verkozen. Ze is directrice van het Atheneum van Antwerpen en bouwde een enorme expertise op rond radicalise­ring. Daardoor kan ze voor De Backer een enorme meerwaarde zijn tijdens de verkiezing­sdebatten over identiteit en integratie.

Veelbelove­nde twintigers

Ook twee twintigers lieten zich de afgelopen jaren al opmerken binnen de Antwerpse Open Vld. Alexandra D’Archambeau (26) is districtsr­aadslid in Wilrijk en was tot midden december voorzitste­r van Jong Vld Antwerpen. Ze werkt als consulent rond privacy voor een internatio­naal adviesbure­au. Bij de federale verkiezing­en in 2014 haalde D’Archambeau vanop de zesde plaats 1.394 voorkeurst­emmen. Heremans stond toen op vier en kreeg 1.068 voorkeurst­emmen.

Caroline Leys (27) heeft geen politiek mandaat, maar is binnen de liberale familie geen onbekende. Ze werkt voor het kabinet van staatssecr­etaris De Backer en daarvoor voor nationaal voorzitste­r Gwendolyn Rutten. Leys is covoorzits­ter van Open Vld Groot-Antwerpen. “Als de partij mij vraagt om op de tweede plek te staan, wil ik dat zeker doen”, zegt Leys.

 ?? FOTO ALEXANDER MEEUS
FOTO JEROEN
HANSELAER
FOTO RR
FOTO RR ?? Karin Heremans.
Alexandra D’Archambeau. Annemie Turtelboom.
Caroline Leys.
FOTO ALEXANDER MEEUS FOTO JEROEN HANSELAER FOTO RR FOTO RR Karin Heremans. Alexandra D’Archambeau. Annemie Turtelboom. Caroline Leys.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium