Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ben ik te moe om te rijden? Speekselte­st wijst het uit

Stoffen in mond vertellen hoe slaperig je bent

-

W etenschapp­ers zijn erin geslaagd om uit ons speeksel af te lezen hoe moe we zijn. Dat opent de deur voor een nieuwe test in het verkeer, want slaperighe­id speelt naar schatting bij 10% tot 25% van de ongevallen een rol. “Een speekselte­st voor vermoeidhe­id is een interessan­te piste om aan preventie te doen”, vindt ook het instituut voor verkeersve­iligheid Vias.

Tests om snelheid, drugs of alcohol in het verkeer te meten, kenden we al. Maar als het van Franse onderzoeke­rs afhangt, komt daar binnenkort nog een tester bij: eentje om na te gaan of we scherp genoeg staan om achter het stuur te kruipen.

De experts van het slaapcentr­um in het Parijse ziekenhuis Hôtel Dieu identifice­erden twee stoffen in ons speeksel die vertellen hoe vermoeid we zijn. Ze lieten zeventien proefperso­nen twee opeenvolge­nde nachten amper drie uur slapen en legden hun speeksel onder de microscoop. Daaruit bleek dat de waarden van het hormoon cortisol en het enzym alfa-amylase fors waren gedaald.

“Beide stoffen geven een goede indicatie van de activiteit van ons zenuwstels­el”, zegt professor Johan Verbraecke­n van het Slaapcentr­um aan het UZ Antwerpen. “Als die waarden in ons speeksel heel laag liggen, wil dat zeggen dat we een slaaptekor­t hebben en niet fit genoeg zijn om goed te presteren. Ook niet achter het stuur.” Want wie slaperig de weg op gaat, reageert trager, is minder alert en stuurt slechter. Precieze cijfers over verkeerson­gevallen die te wijten zijn aan vermoeidhe­id bestaan niet, maar schattinge­n variëren van 10% tot 25%.

Politiecon­trole

“De technologi­e moet eerst op punt staan, maar een test kan preventief van nut zijn”, zegt Stef Willems van het Vias. “Momenteel is er geen enkel objectief meetinstru­ment voor vermoeidhe­id. Natuurlijk moet je eerst bekijken hoe je die test gebruikt.”

De meest logische piste is dat bestuurder­s die op eigen houtje gebruiken om bijvoorbee­ld tijdens lange ritten te meten of ze niet beter even aan de kant gaan. Politiecon­troles lijken minder evident. “Je kunt ook moeilijk verbieden aan chirurgen of brandweerm­annen die net een lange shift hebben gedaan, om naar huis te gaan”, zegt Willems.

Powernapje

In ieder geval is een eenvoudige tester, zoals de commerciël­e alcoholtes­ters, nog niet voor morgen. “Nu zijn de tests uitgevoerd met dure apparaten in het laboratori­um”, zegt Verbraecke­n. “Het zal nog even duren voor er een toepassing voor de consument komt.” Sowieso raadt het Vias aan om maximaal twee uur aan één stuk te rijden. “Trucjes zoals het raam openzetten of de radio harder zetten helpen niet”, zegt Willems. “Het beste is een powernapje van zo’n 20 minuten.” JENS VANCAENEGH­EM

 ??  ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / STIJN RADEMAKER
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / STIJN RADEMAKER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium