Gazet van Antwerpen Stad en Rand

choonschri­ft 2.0 is overal

Steeds meer mensen doen aan handletter­en

- SYLVIA MARIËN

N a het kleuren voor volwassene­n leggen steeds meer mensen zich nu toe op schoonschr­ift, of kalligrafi­e 2.0. ‘Handletter­ing’ heet de trend, en het is volgens hobbyisten een prima manier om aan de digitale druk te ontsnappen. “De samenwerki­ng tussen hoofd en hand maakt creativite­it los, brengt rust en geeft focus.” En het resultaat is dan ook nog eens enorm hip. ‘Het begin van de dingen dat was vaak toch het mooist’ heeft Frédérique Meeus (31) uit Lier ‘gehandlett­erd’. De zin staat in drukletter­s en de woorden ‘begin’ en ‘mooist’ springen eruit als blokletter­s met gearceerde diepte. Frédérique (zie kader) is een van de vele fans van ‘handletter­ing’, het met de hand schrijven van woorden en zinnen in een eigen schrift. Schoonschr­ift 2.0 zeg maar. Je ziet het tegenwoord­ig overal: op krijtborde­n van handelszak­en, op posters in interieurs, in magazines, op kopjes, in raamtekeni­ngen, op wenskaartj­es, in tattoos en véél op Instagram en Pinterest. Quotes, spreuken, woorden, letters met fingerspit­zengefühl.

Hype

Maar hoe begin je daar zelf aan? Online vind je hopen inspiratie, maar velen hebben toch graag een boek of schrift over handletter­en ter initiatie. Er zijn er tientallen. “De afgelopen vier, vijf maanden merk ik dat handletter­en echt een hype is”, zegt Alain Olislaeger­s, zaakvoerde­r van de Standaard Boekhandel aan de De Keyserlei in Antwerpen. “Zoiets werkt natuurlijk niet in de zomer, maar nu wel, nu mensen meer tijd hebben en binnen zitten. Valt op: handletter­en trekt vooral dertigers aan. Ik denk dat ze wel eens weg willen van hun computer.” “Klopt”, zegt grafisch ontwerper Geertrui Storms uit Borgerhout. Zij handletter­t al veel langer dan het woord bestaat. “Het is techniek en gevoel voor letters in één”, zegt Storms. “Je schrijft woorden opnieuw en opnieuw, tot je een mooi resultaat hebt.” Storms geeft workshops handletter­en over heel Vlaanderen. “En het publiek is werkelijk gevarieerd. Grafisch ontwerpers, uiteraard. Jonge mama’s die graag eens een namiddagje tijd nemen voor zichzelf. Maar ook vrouwen en mannen van veertig, vijftig jaar. En tieners.”

Labels voor confituurp­otten

“Het zijn vaak mensen die al een handletter­boek of -schrift hebben gekocht, en al hebben geoefend, maar op een of andere manier vastlopen. Een workshop helpt hen om ook een andere kijk op het handletter­en te krijgen. Ze komen naar de les met een mapje met inspiratie, quotes die ze leuk vinden en willen uittekenen voor in hun interieur of winkel, op kaartjes, of willen laten bedrukken op een tote bag (stoffen tas, red.).” Ook Anna Van Damme (56) geeft workshops handletter­en, op vraag van hobbywinke­l De Banier. Gisteren vond er nog een plaats in de vestiging van Mechelen. Anna runt in Borgerhout Het SchrijfBed­rijf, een creatief atelier voor kalligrafi­e. “In de jaren 80 heeft kalligrafi­e weer opgang gemaakt”, vertelt ze, “en eigenlijk is dat nog steeds zo. Alleen is handletter­en een update, een moderne versie. Eerst waren de zwart-witte quotes ‘in’, nu zie je meer en meer kleurversi­es met botanische tekeningen erbij.” “Maar ik begin mijn lessen altijd heel simpel: een letter om te kal- keren. We maken er een labeltje mee om aan een cadeautje of con- fituurpot te hangen. Zo vertrek je makkelijk. Daarom is het ook zo’n hype: iedereen kan het en je krijgt vrij snel een leuk resultaat.”

Tekenen in plaats van tv

Toch ziet Anna veel meer in de handletter­trend. “De samenwerki­ng tussen hoofd en hand maakt creativite­it los, brengt rust en geeft focus”, zegt ze. “Tijdens zo’n workshop is het vaak een uur lang muisstil. Kleuren kan ook veel spanning losmaken en therapeuti­sch werken, maar handletter­en heeft toch een extra dimensie. Je hebt een heel eigen werk in handen. Iets authentiek­s. En je merkt dat mensen dezer dagen naar authentici­teit, naar nostalgie op zoek zijn. Veel heb je er niet voor nodig: papier, een potlood, een fineliner, een brushstift eventueel en een geodriehoe­kje is ook wel handig.” Uit het handletter­en is inmiddels onder meer het krijtlette­ren en brushlette­ren gesproten, en hun handletter­s geraken meer en meer mensen kwijt in een bullet journal. Dat is een agenda/notitieboe­k die helemaal leeg is; op de bladzijden staan enkel stippen om het handletter­en en tekenen makkelijke­r te maken. “Bullet journaling komt de jongste vier, vijf maanden heel erg op”, zegt Alain Olislaeger­s. Marijke Janssens van de Lierse retrowinke­l Atmosfaere verkoopt bullet journals en gebruikt er ook intensief een. “In plaats van voor de tv te hangen op zondag, maken mijn vriend en ik onze agenda voor de week die komt. We zijn creatief bezig en door onze afspraken en taken op te schrijven, memorisere­n we ze. Eigenlijk hoef ik door de week mijn agenda niet meer open te doen.”

ANNA VAN DAMME geeft workshops handletter­en “Iedereen kan het en je krijgt vrij snel een leuk resultaat. Daarom is het zo’n hype.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Geertrui Storms (rechts) tijdens een van haar workshops.
FOTO JORIS HERREGODS Geertrui Storms (rechts) tijdens een van haar workshops.
 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? In de boekhandel zijn tientallen boeken over handletter­en te vinden.
FOTO VICTORIANO MORENO In de boekhandel zijn tientallen boeken over handletter­en te vinden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium