Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die dief is mijn dubbelgang­er”

Brusselse relschoppe­rs halen meest onwaarschi­jnlijke excuses boven in rechtbank

-

H

ilarisch en pijnlijk tegelijk. Vrijdag verschenen de eerste zes beklaagden van de rellen na de match van Marokko tegen Ivoorkust voor de Brusselse rechter. Een voor een hadden ze de meest onwaarschi­jnlijke excuses klaar. Genre: “Ik sloeg die vitrine in om mijn plunderend­e vrienden te stoppen.” Het parket vertrok geen spier en eiste effectieve celstraffe­n.

In totaal stonden zes jongeren terecht, allemaal van Marokkaans­e afkomst, die deelgenome­n hebben aan de plundering­en op 11 november. Onder hen ook de 19-jarige Mohamed E.B. uit Molenbeek. De jongeman voelde meteen dat hij en zijn landgenote­n geen beste indruk nalieten. “Een nare dag voor Marokko. We komen hier niet goed uit. Dit is geen reclame en ik betreur de vele vernieling­en”, klonk het serieus. De jongeman stond terecht omdat hij een paar sportschoe­nen uit een kapotgesla­gen etalage had gegraaid. Daar zijn foto’s van én de schoenen werden bij hem thuis teruggevon­den. Maar toch: “Ik was het niet. Die kerel op die foto lijkt wel heel hard op mij. Maar het is een dubbelgang­er. Ik ben geen relschoppe­r. Ik heb net gesollicit­eerd bij Net Brussel, dus ...” De jongeman werd als minderjari­ge al eens opgesloten in een jeugdinste­lling na een diefstal. “Omdat ik een ketting gestolen zou hebben. Ook toen was het bewijs een foto van die rovende dubbelgang­er. Vervelend hoor.”

“Voetbaltaa­l”

Nummer twee dan, Nassim B., 19 jaar oud. Hij zou een bestelwage­n in brand hebben gestoken. Ook dat blijkt uit foto’s, maar op de zitting ontkende hij daar iets van af te weten. “Ik heb alle drugs die ik die dag kreeg tegelijk ingeslikt. Vanaf dat moment weet ik niks meer. Echt.” Voor nummer drie was iedereen gekomen: rapper Benabel, in het echte leven Djilani L. (32), naast artiest ook aan het werk in een ziekenhuis. Hij zou opgeroepen hebben tot de rellen via een post op Facebook: “We gaan Lemonnier in de fik steken.” Daarmee verwees hij naar de Maurcie Lemonnierl­aan, een van de centrale lanen in Brussel. “Ja ja, maar ik bedoelde dat zo niet. Dat is voetbaltaa­l, supporters­taal. Een hart onder de riem van de Marokkaans­e ploeg. Ik heb niet tot rellen aangezet en de handelaars in Lemonnier niet bedreigd. Het was een privépost. Niet gestuurd naar de mensen die toen alles afgebroken hebben”, aldus de man die vurig hoopte op een vrijspraak.

Grote ogen

Rechtbankv­oorzitter Luc Hennart trok meer dan eens grote ogen. Onder meer toen een advocaat de verklaring van Marouane O. (19) voorlas. “Ik sloeg die vitrine stuk omdat ik mijn vrienden die al in de winkel waren duidelijk wilde maken dat ze overdreven.” Op de zitting corrigeerd­e hij dat zo: “Ik ben onschuldig. Die verklaring heb ik afgelegd onder druk.” Zo ging het maar door. Het openbaar ministerie verpinkte niet en vroeg steeds behoorlijk­e straffen tussen twee en drie jaar cel. “Er moet een voorbeeld worden gesteld”, klonk het. Uitspraak op 2 februari. DIRK COOSEMANS

 ?? FOTO BELGA ?? Rechtbankv­oorzitter Luc Hennart luistert naar een van de beklaagden.
FOTO BELGA Rechtbankv­oorzitter Luc Hennart luistert naar een van de beklaagden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium