Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuwkomer­s maken we zelf”

Vlaams Belang haalt inspiratie voor campagne bij Duitse radicaal-rechtse partij

- JAN STASSIJNS

Het Vlaams Belang lanceerde vrijdag zijn nieuwe campagne voor de verkiezing­en in oktober. De slogan ‘Nieuwkomer­s? Die maken

we zelf’ is meteen een roep naar de Vlaming om meer kinderen te maken.

“Als we nu niet ingrijpen, is het voorbij voor de Vlamingen in Antwerpen”, zei kopstuk Filip Dewinter vrijdag bij de lancering van de nieuwe campagne van het Vlaams Belang. De kandidaat-burgemeest­er bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober benadrukt de noodzaak om jonge Vlaamse gezinnen naar de stad te halen. De campagne heeft een niet mis te verstane boodschap: ‘Nieuwkomer­s? Die maken we zelf’. Vlaams Belang haalde de mosterd bij het AfD, de Duitse radicaal-rechtse partij die in 2016 naar de verkiezing­en trok met ‘Neue Deutsche? Machen wir selber’. Dewinter verdedigt de nieuwe campagne met cijfers. “Allochtone moeders afkomstig van buiten de EU zetten in Antwerpen gemiddeld 2,6 kinderen op de wereld”, zegt hij. “Autochtone moeders in Antwerpen zetten gemiddeld 1,3 kinderen op de wereld. Dat cijfer moet minstens 2,1 bedragen om te kunnen overleven als gemeenscha­p. Elk jaar worden er negenduize­nd kinderen geboren in Antwerpen. Slechts 29% daarvan heeft autochtone ouders. De vijandelij­ke overname van de islam wordt niet gestopt, maar gestimulee­rd door de overheden. Er zijn oplossinge­n nodig.”

Woonpremie

De partij pleit voor een inschrijvi­ngsstop voor nieuwe vreemdelin­gen, het afschaffen van het kadastraal inkomen voor Vlaamse gezinnen en een woonpremie van 2.500 euro wanneer die verhuizen naar de stad. De partij pleit eveneens voor de oprichting van concentrat­iescholen en aparte inburgerin­gsscholen voor vreemdelin­gen om kwaliteits­vol onder- wijs te kunnen garanderen. Ze is ook voorstande­r van het afschaffen van het zogenaamde GOKdecreet dat kinderen uit kansarme gezinnen voorrang geeft bij het inschrijve­n in een school. “We hebben jarenlang gewaarschu­wd dat er een moment zou komen waarop aparte maatregele­n voor autochtone­n nodig zijn om de situatie recht te kunnen trekken”, sprak Dewinter nog. “We zijn nu zo ver.”

FILIP DEWINTER Vlaams Belang “De vijandelij­ke overname van de islam wordt gestimulee­rd door onze overheden.”

 ?? FOTO RR ?? De Vlaams Belanglede­n op de voorstelli­ng van de campagne voor de verkiezing­en van oktober.
FOTO RR De Vlaams Belanglede­n op de voorstelli­ng van de campagne voor de verkiezing­en van oktober.
 ??  ?? De affiche van de AfD. FOTO RR
De affiche van de AfD. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium