Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitstapje met scootmobie­l eindigt in Dijle

Voorbijgan­gers slaan alarm omdat ze wagentje zien liggen, bestuurder (75) wellicht verdronken

-

Een bejaarde uit Rijmenam is gisteren wellicht om het leven gekomen nadat hij tijdens een rit met zijn scootmobie­l in de Dijle was beland. De brandweer zocht tevergeefs naar de man.

De 75-jarige man verbleef al een hele tijd in het woonzorgce­ntrum Zonneweeld­e in Rijmenam (Bonheiden) en ging regelmatig op stap met zijn scootmobie­l. Ook gisterenoc­htend, na het ontbijt, besliste hij om een ritje te maken met zijn elektrisch­e wagen. Hij verliet het rusthuis en reed vlakbij de plaatselij­ke tennisclub een klein dreefje in richting Dijle. Op het einde van dat dreefje reed de man de helling op. Daar moest hij kiezen om links of rechts op het jaagpad af te draaien. Maar dat liep mis en de man reed rechtdoor. De bejaarde gleed via de zijberm van het jaagpad naar beneden en tuimelde de Dijle in. Zijn scootmobie­l bleef in het gras steken, op een halve meter naast het water.

Veel stroming

Een voorbijgan­ger merkte de scootmobie­l op. De hulpdienst­en werden gealarmeer­d omdat gevreesd werd dat de bestuurder van het wagentje in het water gesukkeld was. De brandweer zette een boot met duikers in om op zoek te gaan naar de 75-jarige. Zijn lichaam kon evenwel niet worden aangetroff­en. “Het grote probleem is dat er heel veel stroming op het water zat. Daardoor kan het lichaam op korte tijd snel zijn afgedreven”, zeggen de hulpdienst­en. In het woonzorgce­ntrum waar het slachtoffe­r woonde, is de verslagenh­eid groot. “De brandweer is hier vrijdagoch­tend langsgewee­st met de melding dat ze een scootmobie­l hadden gevonden vlakbij de Dijle. Een medewerker ging kijken en stelde vast dat het voertuig zo goed als zeker toebehoord­e aan een van onze bewoners”, klinkt het.

Zelfmoord

Het parket heeft een grondig onderzoek bevolen. “We willen weten wat er precies gebeurd is. Is er sprake van een foute inschattin­g van de bestuurder? Was er een mankement aan de scootmobie­l? Is de bestuurder onwel geworden? Of moeten we denken aan een wanhoopsda­ad? Het zijn allemaal zaken die onderzocht zullen worden”, reageert Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket, afdeling Mechelen.

Denkoefeni­ng

Het is niet de eerste keer dat zich ongevallen voordoen met een scootmobie­l. Vorig voorjaar belandde een 77-jarige vrouw met haar scootmobie­l in de Schotense vaart. Zij kon maar net gered worden door een getuige. Anderhalf jaar geleden dan weer reed een 78-jarige vrouw met haar scootmobie­l in de Leuvense vaart in Meche- len. Ook zij kon nipt worden gered. Met de komst van de elektrisch­e fiets en de scootmobie­l blijven senioren langer mobiel. Maar er gebeuren dus ongevallen mee. “Het is positief dat oudere mensen mobiel blijven”, vindt ook Maarten Matienko van VAB. “Zo komen bejaarden niet terecht in een sociaal isolement. Maar we moeten ook, samen met de overheid, nadenken over hoe senioren zich met die transportm­iddelen veilig kunnen blijven verplaatse­n in het verkeer. Dat wordt de denkoefeni­ng voor de komende maanden en jaren.” THEO DERKINDERE­N

 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ?? De brandweer zette een boot in met duikers om te zoeken naar de man.
FOTO THEO DERKINDERE­N De brandweer zette een boot in met duikers om te zoeken naar de man.
 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ?? De bejaarde tuimelde met zijn scootmobie­l van het jaagpad naar beneden. Zijn voertuigje bleef in het gras steken. Hijzelf is spoorloos.
FOTO THEO DERKINDERE­N De bejaarde tuimelde met zijn scootmobie­l van het jaagpad naar beneden. Zijn voertuigje bleef in het gras steken. Hijzelf is spoorloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium