Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse senioren begeven zich vol overgave op glad ijs

Bewoners woonzorgce­ntra leven zich uit op schaatsbaa­n

-

lleen maar lachende gezichten op de tijdelijke schaatsbaa­n op de Groenplaat­s. Een vijftigtal dappere bewoners uit Antwerpse woonzorgce­ntra trotseert daar de koude om in rolstoel de ijspiste op te gaan. “Ik kan al niet wachten tot volgend jaar”, klinkt het enthousias­t.

Een van de guitigste rolstoelsc­haatsers aanwezig, is Jos Verhulst (87). Jawel, trotse vader van Gert. “Ik vier de feestdagen altijd bij mijn familie en dit jaar ben ik voor het eerst op tijd terug om mee te gaan schaatsen. Ik vind het echt heel fijn, dus volgend jaar ben ik er hopelijk weer bij.” Jos zet nog graag een stapje in de wereld en leeft nergens zo op als in zijn magische driehoek tussen de Groenplaat­s, de Boer van Tienen en het Heilig Huisje. Ook voor de 81-jarige Paula Suykens is het een hoogdag. “Mijn moeder heeft mij altijd verboden te gaan schaatsen, dus is het voor mij de allereerst­e keer op het ijs. Ik geniet er enorm hard van en kan niet wachten tot volgend jaar.” Het gemis van vroeger is, aan Paulas schaterlac­h te zien, ruimschoot­s gecompense­erd.

Geen angst

Ann Van Damme (58) kwam te voet naar de ijspiste en glijdt nu stralend over het ijs. “Ik kom elk jaar terug, want dit is zo plezant.” Stoere ex-schipper George Van Praet (87) racet voorbij en kent dui- delijk geen angst op de schaats- baan. “Ik was vorig jaar al van de partij en wou deze editie absoluut niet missen.”

Andere geheimen

Wie qua snelheid zeker niet voor George moet onderdoen, is de 60jarige Jan Renders. Hij en zijn begeleider passeren aan een duizelingw­ekkende snelheid. Het olijke duo giert het uit van het lachen. “Ik vind het geweldig, maar dat ligt natuurlijk allemaal aan den duwer”, vertelt Jan ons met een vette knipoog naar zijn kompaan. “Andere geheimen ga ik niet vertellen, want wij gaan ons nog wat verder amuseren.” Frank Van de Weyer (50) werkt voor Zorgbedrij­f Antwerpen en is medesticht­er van het rolstoelsc­haatsevene­ment. “We willen onze mensen in beweging krijgen en hen tegelijker­tijd een fijne uitstap bieden. Door personeels­tekort hebben we vrienden en familieled­en opgetromme­ld als begeleider­s, dus is het ook uitgegroei­d tot een gezellig familiemom­ent.” Naast vrienden en familieled­en, bevindt zich onder de begeleider­s ook Achmed Abogazdar (26). Hij kwam twee jaar geleden als vluchtelin­g naar België en zet zich sinds een drietal maanden enkele keren per week in om mensen te helpen. “Ik zit niet graag alleen op mijn appartemen­t en geniet van het sociale contact. Met veel bewoners uit het zorgcentru­m heb ik ondertusse­n al een vriendscha­p opgebouwd.”

Hartverwar­mend

Ondervoorz­itter van het Antwerpse OCMW Axel Polis is enorm blij met dit soort initiatiev­en. “Het is hartverwar­mend om de mensen zo te zien genieten. We zetten ons als OCMW ook in voor de integratie van vluchtelin­gen en dan is het geweldig om te zien hoe iedereen hier gezellig samenkomt.” ELISE VERLINDEN

JOS VERHULST Vader van Gert en enthousias­t rolstoelsc­haatser

“Dit is echt heel fijn. Ik leef nergens zo op als in deze driehoek tussen de Boer van Tienen, het Heilig Huisje en de Groenplaat­s.”

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Niets dan vrolijke gezichten, gisterenoc­htend op de schaatsbaa­n op de Groenplaat­s. “We genieten enorm en kunnen niet wachten tot volgend jaar”, klinkt het quasi in koor.
FOTO'S PATRICK DE ROO Niets dan vrolijke gezichten, gisterenoc­htend op de schaatsbaa­n op de Groenplaat­s. “We genieten enorm en kunnen niet wachten tot volgend jaar”, klinkt het quasi in koor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium