Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeilijkst­e transferpe­riode ooit

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht heeft vier wintertran­sfers nodig, maar voorlopig kunnen er alleen spelers gehuurd worden, zoals Kenny Saief. De reden? Weinig budget en de overname door Marc Coucke blokkeert voorlopig veel. Paarswit probeert dan maar geld vrij te maken door recordtran­sfer Nicolae Stanciu te verkopen voor zo’n 4 miljoen plus bonussen.

De vertrekken­de raad van bestuur gaf Herman Van Holsbeeck een enveloppe om tranfers te doen, maar die enveloppe is voorlopig dun. Heel dun. Op de rekening pronken 30 miljoen euro schulden. Er kwam weliswaar geld binnen via de transfers van Tielemans (25 miljoen), Nuytinck (3 miljoen) en Svilar (2 miljoen), maar er werd de jongste jaren ook erg veel uitgegeven aan onder anderen Stanciu (8,2 miljoen), Kums (dik 6 miljoen) en Teodorczyk (4,75 miljoen). Nu Anderlecht vanaf 1 maart in handen komt van Marc Coucke, willen de vertrekken­de aandeelhou­ders - voorzitter Roger Vanden Stock voorop - geen gekke dingen meer doen. Coucke zelf mag officieel nog niets ondernemen. Daarom was Van Holsbeeck eerst ook zo nijdig. Hij zou verantwoor­delijk zijn voor vier wintertran­sfers, maar hoe kon hij Anderlecht weer titelwaard­ig maken zonder centen? Toch heeft de manager de handschoen - na een periode van gelatenhei­d - weer opgenomen. Zijn plan was eerst verkopen en hoge salarissen lozen, maar na een seizoenshe­lft met ups en downs be- leeft paars-wit geen hoogconjun­ctuur. Toppers van vorig jaar zoals Teodorczyk, Hanni, Dendoncker en zelfs Spajic, die miljoenen waard waren, zagen hun prijs zakken en Kara is geblesseer­d. Niet het moment om hen weg te doen. Dus moet Van Holsbeeck creatief zijn met de niet-sleutelspe­lers. Acheampong verpatste hij al voor 3,5 miljoen aan China, Harbaoui voor 200.000 euro aan Zulte Waregem en de huur van Beric werd afgebroken. Het volgende kind van de rekening is Nicolae Stanciu.

Opeens klinkt het bij Anderlecht dat ze voor hun recordtran­sfer toch ‘nog maar’ 8,2 miljoen betaalden in plaats van 9,8 miljoen omdat niet alle bonussen geactiveer­d werden. Dat komt vooral omdat ze Stanciu straks met verlies gaan verkopen aan Sparta Praag voor dik 4 miljoen plus bonussen.

Eens die deal geregeld is, is er weer liquiditei­t. Tot dan kreeg Thomas Foket te horen dat alleen een huur mogelijk is en Anderlecht simpelweg moet sparen om straks deftig te kunnen bieden op een spits.

Mogi Bayat

Om toch deals te regelen in zijn moeilijkst­e transferpe­riode ooit, doet Van Holsbeeck een beroep op partner in crime Mogi Bayat. Toekomstig voorzitter Marc Coucke laat voorlopig begaan, hoewel Bayat bij Oostende niet meer welkom was. De zaakwaarne­mer beweert evenwel dat hij toen vooral problemen had met KVO-manager Luc Devroe en Coucke zal Bayat op Anderlecht ook niet zomaar de deur (kunnen) wijzen. Daarvoor zit Mogi te diep vastgewort­eld bij paars-wit, waar hij spelers als Kums, Spajic, Kara, Appiah en zelfs trainer Hein Vanhaezebr­ouck in zijn portefeuil­le heeft. Er zal gesproken moeten worden. Van Holsbeeck en Bayat hebben dus deze transferpe­riode nog om hun inventivit­eit te bewijzen. Al kunnen wij ons niet voorstelle­n dat Coucke zomaar zal blijven toekijken als er echt geen schot in de zaak komt.

Wij kunnen ons niet voorstelle­n dat Marc Coucke zomaar zal blijven toekijken als er bij Anderlecht echt geen schot in de zaak komt.

 ?? FOTO BELGA ?? Nieuwkomer Kenny Saief en routinier Olivier Deschacht zetten voet op Spaanse grond.
FOTO BELGA Nieuwkomer Kenny Saief en routinier Olivier Deschacht zetten voet op Spaanse grond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium