Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie keurt toren aan Zwaantjes goed

Actiegroep Z.Waanzin ging in beroep tegen hoogbouw van zestien etages

-

Een nieuwbouw van zestien verdieping­en aan de Zwaantjes in Hoboken was actiegroep Z.Waanzin te veel. Ze tekenden beroep aan tegen de stad bij de provincie, maar die laatste verklaart dat beroep nu ongegrond.

De toren van zestien verdieping­en aan de Zwaantjes lijkt er nu bijna zeker te komen. De provincie heeft het beroep van de buurtbewon­ers van actiegroep Z.Waanzin ongegrond verklaard. De provincial­e stedenbouw­kundige ambtenaar, iemand die de haalbaarhe­id van bouwprojec­ten bestudeert om later te rapportere­n aan de juiste beleidsver­antwoordel­ijken, gaf nochtans negatief advies. Bij zo’n beroep worden alle partijen in een hoorzittin­g aan het woord gelaten: de stad, de buurtbewon­ers die het beroep aantekenen en die ambtenaar. Daarop besliste de provincie, met name gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening Luk Lemmens (N-VA), het vonnis. De saga rond het bouwprojec­t aan de Zwaantjes, op het kruispunt aan de Antwerpses­teenweg en de Krugerstra­at in Hoboken, was al een tijdje aan de gang. In het project wordt nu al gewerkt aan een crèche, later komen daar onder andere nog een uitbreidin­g van een school, een woonzorg- centrum, assistenti­ewoningen, een lokaal dienstence­ntrum, een sporthal, een publiek plein en ruimtes voor winkels en appartemen­ten bij. Gesteund door PVDA+ vormden buurtbewon­ers de actiegroep Z.Waanzin, om te protestere­n tegen het bouwwerk. Zestien verdieping­en vonden ze te hoog in een buurt waar niet veel hoogbouw is. En, zo zeggen ze, zou een deel van de buurt in de schaduw komen te staan. De buurt zou de extra capaciteit niet aankunnen, omdat volgens de actiegroep de Zwaantjes al een van de drukste kruispunte­n van het district Hoboken is en er zo enkel auto’s zouden bijkomen. Ook de stedenbouw­kundige ambtenaar van de stad had al negatief advies gegeven. Omdat Z.Waanzin geen gehoor vond met hun protest, gingen ze in beroep bij de provincie. “De impact op het verkeer zal beperkt blijven”, is gedeputeer­de Lemmens van mening. “Het openbaar vervoer is aan de Zwaantjes voldoende aanwezig en er wordt zelfs meer parkeerpla­ats voorzien dan nodig is. Voor de toren komt trouwens ook een pleintje.” “Wij gaan met de buurtbewon­ers samenzitte­n”, zegt Mie Branders (PVDA+). “We zullen zien of we een volgende stap ondernemen, dat is naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen stappen. Deze toren is aangebouwd aan andere woningen, er is geen greintje groen in de buurt. Het dichtstbij­zijnde groen is het stadion van Beerschot Wilrijk. Als je op dat plein zal zitten aan de straatkant van het gebouw, adem je gewoon constant fijn stof in. Het is trouwens een verplichti­ng volgens de brandweerv­oorschrift­en, dat pleintje moest er sowieso komen.” ANDREAS ROTTY

MIE BRANDERS PVDA+ “Er is geen groen in de buurt van de toren, het dichtste bij is het stadion van Beerschot Wilrijk.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? De plek waar de toren van zestien hoog zal komen. “De impact op het verkeer zal beperkt blijven”, meent gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening Luk Lemmens (NVA).
FOTO ROBBIE DEPUYDT De plek waar de toren van zestien hoog zal komen. “De impact op het verkeer zal beperkt blijven”, meent gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening Luk Lemmens (NVA).
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium