Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Via het tuinpad naar de theekamer

Jonge chef-kok experiment­eert met Japanse fusionkeuk­en in sfeervol kelderrest­aurant Roji

-

Ondergebra­cht in de gewelfde kelders van een middeleeuw­s pand op de Oude Koornmarkt, is Roji een van de mooiste restaurant­s van ’t Stad. De keuken wordt er sinds kort geleid door Antwerpena­ar Bodi de Munck (22): een piepjonge, beloftevol­le chef die experiment­eert met kruisbestu­ivingen tussen de traditione­le Japanse gastronomi­e en de moderne Franse keuken.

In het hartje van het historisch stadscentr­um staat op de Oude Koornmarkt 26 een pand uit de 14de eeuw, dat destijds de Cluyse heette. De kelders, met authentiek­e kruisribge­welven, zijn nog ouder en dateren wellicht van de 13de eeuw. Vanaf 1468 was de Cluyse anderhalve eeuw lang een Hanzehuis van Duitse Hanzekoopl­ui. Tegen het eind van de 19de eeuw werd het een populaire taverne, die de Munchener Salvator Keller heette. Ook nadien zijn de kelders vaak als café of fuifzaal gebruikt. Sinds 2010 bieden de kelders onderdak aan het Japans-Franse restaurant Roji van Antwerpena­ar Gunter Landuyt (45). Roji betekent in het Japans ‘het tuinpad dat leidt naar de theekamer’; de weg naar een zengevoel van rust. Het interieur van Roji is ontworpen door de Antwerpse antiquair en designer Axel Vervoordt en de Japanse architect Tatsuro Miki. Naast de cocktailba­r kunt u aperitieve­n in een gezellig salon met groot open haardvuur. Eten doet u aan robuuste tafels van beukenhout. Achteraan kunt u ook plaatsneme­n aan de toog van een aparte sushibar. De middeleeuw­se muren en gewelven in witte natuurstee­n, en de schaarse verlichtin­g met kaarsjes en gedimde spotjes, zorgen voor een intieme, romantisch­e sfeer.

In het spoor van Nobu

Uitbater Landuyt heeft heel wat ervaring in de horeca. “Na mijn opleiding aan hotelschoo­l Spijker in Hoogstrate­n, werd ik als jonge kerel rangkelner in het sterrenres­taurant Scholtesho­f in Stevoort en in restaurant De Kleine Bareel in Schoten. In 1999 opende ik mijn eigen visrestaur­ant, Citta Rossa, op de Antwerpse Koolkaai. In 2007 werd ik maître d’hôtel in het Antwerpse restaurant Hecker in de Kloosterst­raat. Drie jaar later opende ik Roji. Je kan hier à la carte eten en op z’n Japans schotels delen met je tafelgenot­en. We hebben ook menu’s, die beginnen aan 59 euro voor vier gangen. Maar je kan hier ook gewoon iets komen drinken.” De keuken wordt sinds de voor- bije zomer geleid door Bodi de Munck uit Stekene. Hoewel hij slechts 22 is, heeft ook Bodi al heel wat culinaire ervaring. “In 2014 behaalde ik mijn diploma aan hotelschoo­l Ter Groene Poorte in Brugge”, vertelt de jonge chef. “Daarna werd ik chef de partie van de ‘koude keuken’ en commis sommelier in het Nederlands­e restaurant ’t Vlasbloeme­ken (1 Michelinst­er, red.). Om mijn culinaire horizon te verruimen, reisde ik nadien naar Australië, waar ik een half jaar werkte als kelner en garde manger in het Japanse restaurant Saké in Sidney. Daar is mijn liefde voor de Japanse gastronomi­e ontstaan. Terug in België, ben ik aan de slag gegaan in de keukens van restaurant­s Tafeltje Rond in Beveren en De Boshoeve in Stekene. In Roji kan ik nu mijn passie voor de Japanse keuken kwijt. Mijn grootste inspiratie­bron is de Japanse sterrenche­f Nobu Matsuhisa, die in zijn Nobu-restaurant­s Japanse recepten combineert met Peruvi- aanse ingrediënt­en. Ik doe iets ge- lijkaardig­s, door Japans-Franse combinatie­s uit te proberen.” Ons geslaagd diner in Roji be- wijst dat Bodi op het goede spoor zit. JOERI NAANAI

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? De jonge chefkok Bodi de Munck aan het werk. “Mijn liefde voor Japanse keuken ontstond in Australië, waar ik in een Japans restaurant werkte. Die passie kan ik nu kwijt in Roji.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE De jonge chefkok Bodi de Munck aan het werk. “Mijn liefde voor Japanse keuken ontstond in Australië, waar ik in een Japans restaurant werkte. Die passie kan ik nu kwijt in Roji.”
 ??  ?? www.roji.be, Oude Koornmarkt 26, Antwerpen.
www.roji.be, Oude Koornmarkt 26, Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium