Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik droom van zeven of acht uur slaap per nacht”

Dave Sinardet, politicolo­og

-

Mijn goede voornemen in 2017 was dat ik geen goede voornemens meer zou maken. Niet dat ik geen zaken wil veranderen, maar moet dat per se met nieuwjaar? Vaak is een ingrijpend­e gebeurteni­s of lange vakantie een betere kapstok, omdat je daardoor met meer afstand naar je dagelijkse leven kijkt. Zo besliste ik ooit na een zomervakan­tie te stoppen met frisdrank (met uitzonderi­ng van tonic bij de gin) en elke dag te starten met een kiwi. Tot mijn verbazing lukt dat tot op vandaag.

Ook nu heb ik geen specifieke nieuwjaars­voornemens, maar ik heb er wel die al langer meegaan. Voldoende nachtrust bijvoorbee­ld. Elke nacht zeven of acht uur slapen, da’s een droom die dit jaar hopelijk dichterbij komt. Velen zeggen nu minder tijd te willen spenderen op sociale media. Dat is toe te juichen. Maar vorig jaar was ik al een dik half jaar weg van Facebook en Twitter, dus nog minder doen wordt moeilijk. Al helemaal omdat ik deze week eindelijk mijn Instagrama­ccount heb ingewijd. Minder alcohol is ook zo’n klassieker, en ook voor mij wellicht geen overbodige luxe. Niet dat mijn gebruik problemati­sch is: ik ben een sociale drinker en drink bijna nooit als ik alleen thuis ben. Het probleem is wel dat ik heel sociaal ben en zelden alleen thuis ben. Dat laatste wil ik trouwens ook meer doen.

Met de verkiezing­en wordt het in Antwerpen hopelijk een boeiend jaar. Ik heb de hoop nog niet opgegeven dat we een sterk inhoudelij­k debat krijgen, want de stad staat voor belangrijk­e uitdaginge­n. Voor de wereld hoop ik op minder conflicten en meer empathie, maar met de huidige bewoner van het Witte Huis vrees ik dat die hoop ijdel is.

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium