Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wout van Aert denkt nog na hoe hij overgang van veldritnaa­r wegseizoen moet maken

DAVID GOFFIN trekt als kandidaatw­innaar naar Melbourne na foutloze Hopman Cup

- GUNTHER DE VOS

Een week voor de start van de Australian Open blaakt David Goffin van vertrouwen. Het nummer zeven van de wereld trok op de Hopman Cup zijn topvorm van 2017 gewoon door. Door afzegginge­n en twijfels bij een pak toppers wordt Goffin meer en meer getipt als een kandidaatw­innaar van de Australian Open. “Dat motiveert me.”

Hoewel hij maar twee weken vakantie had, gaf Goffin de afgelopen week een frisse en ontspannen indruk in Perth. Hij haalde meteen weer een bijzonder hoog niveau. “Eind 2017 speelde ik mijn allerbeste tennis”, verwijst Goffin nog eens naar zijn finale op de Masters en de finale van de Davis Cup. Goffin versloeg op de Hopman Cup Alexander Zverev (ATP 4), Thanasi Kokkinakis en Vasek Pospisil zonder een set te moeten toestaan. Dat volstond net niet voor een finale tegen Roger Federer, maar het gaf het vertrouwen van de 27-jarige Luikenaar wel nog een bijkomende boost. “Het ging wedstrijd na wedstrijd beter”, aldus Goffin. “Er zijn nog enkele puntjes waaraan ik kan werken de komende week, maar ik ben heel tevreden. Ik kon hier goed trainen en intense duels spelen tegen toppers. Het weer, de ondergrond en de ballen: de omstandigh­eden waren vergelijkb­aar met Melbourne. De Hopman Cup was de ideale voorbereid­ing voor mij. Ik hoop dat ik volgend jaar weer naar hier kan komen.” Goffin reist dit weekend van Perth naar Melbourne. De komende week werkt hij er nog twee exhibitiem­atchen af op de Kooyong Classic voor de Australian Open van start gaat.

Favoriet volgens Wilander

Twaalf maanden geleden haalde Goffin de kwartfinal­e in Melbourne. Zijn huidige vormpeil laat het beste vermoeden voor minstens een herhaling van die prestatie. Zeker omdat Murray en Nishikori intussen afzegden en er twijfels zijn over de paraatheid van Nadal, Djokovic en Wawrinka. Onder andere Mats Wilander, drievoudig winnaar in Melbourne, schoof Goffin gisteren naar voor als een stevige kandidaat op eindwinst. Goffin zelf houdt die rol van favoriet af. “Elk tornooi is een kans op een overwinnin­g. Murray en Nishikori zijn er inderdaad niet bij, maar daar focus ik niet op. Er zijn zoveel nieuwe en getalentee­rde spelers die aan het opkomen zijn. Ik moet me concentrer­en op mijn eigen niveau en match per match vooruit kijken. Ik heb wel de ambitie om ver door te stoten. En ik heb erg veel vertrouwen. Ik ben klaar om ver door te stoten op de Australian Open. Maar dat betekent nog niet dat het ook gaat lukken.”

Aandacht als motivatie

De kwartfinal­e was tot nu toe de beste prestatie van Goffin op een grand slam: vorig jaar op de Australian Open en in 2016 op Roland Garros. “Dit jaar wil ik op de grand slams weer een stap vooruit zetten”, zegt Goffin. “Ik voel me goed en het zou fantastisc­h zijn om de halve finale te kunnen spelen op de Australian Open. Maar er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden: de tegenstand­er, de vermoeidhe­id, het weer. Het is niet vanzelfspr­ekend om bij de laatste acht te geraken, ook niet als je zevende staat op de wereldrang­lijst.” Nochtans is dat wel wat de buitenwere­ld minstens verwacht. Zeker nadat Goffin eind 2017 Nadal en Federer heeft verslagen op weg naar de finale van de Masters. “Ik voel die druk niet. Maar ik krijg er wel meer en meer vragen over. Ik concentree­r me op wat ik moet doen. Mijn eigen plan is duidelijk en dat helpt me om rustig te blijven onder die druk van buitenaf. Ik heb intussen ook al een paar jaar ervaring en dat zorgt ervoor dat ik hiermee kan omgaan. Ik gebruik die aandacht als een motivatie: het betekent dat de mensen in me geloven.”

 ?? FOTO AFP ?? David Goffin, volgens drievoudig Australian Openlaurea­at Mats Wilander een stevige kandidaat op eindwinst in Melbourne. David Goffin “Dit jaar wil ik een stap vooruit zetten op de grand slams door een halve finale te spelen.”
FOTO AFP David Goffin, volgens drievoudig Australian Openlaurea­at Mats Wilander een stevige kandidaat op eindwinst in Melbourne. David Goffin “Dit jaar wil ik een stap vooruit zetten op de grand slams door een halve finale te spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium