Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fenomeen verstekeli­ngen treft nu ook Antwerpen

Politie registreer­de vorig jaar 325 feiten in provincie

-

Antwerpse snelwegpar­kings krijgen steeds meer te maken met transmigra­nten die in geparkeerd­e vrachtwage­ns proberen te klauteren. Donderdagn­acht werden nog veertien Eritreeërs opgepakt op een parking langs de E313 in Ranst.

Volgens gerechteli­jk directeur Stanny De Vlieger van de federale gerechteli­jke politie in Antwerpen kwam het fenomeen vroeger vooral in Oost- en West-Vlaanderen voor, maar waait het nu ook over naar Antwerpen. “Afgelopen jaar hebben we 325 ‘inklimming­en’ vastgestel­d en er zijn nog zo’n vijftig lopende dossiers”, zegt hij. “Denk niet dat het om amateurist­ische pogingen gaat om lukraak in een vrachtwage­n te klauteren. Er zit een zwaar internatio­naal georganise­erd netwerk achter. Het is onze rol om achter de criminele organisati­es aan te gaan die deze vorm van mensensmok­kel organisere­n. De gevolsen gen voor de slachtoffe­rs zijn im- mers schrijnend. Ze geven soms hun laatste bezittinge­n op om toch maar in Groot-Brittannië te geraken. De kostprijs gaat van en- kele duizenden euro’s voor een rit achterin een vrachtwage­n, tot meer dan tienduizen­d euro voor wat meer luxe.” De transmigra­nten zijn vaak afkomstig uit het Oost-Afrikaanse Eritrea, of uit Syrië, Irak of Afgha- nistan en hebben als einddoel het Verenigd Koninkrijk. Onder andere op de snelwegpar­kings in Ranst, Brecht, Vosselaar, Meer en Postel springen ze in of uit een vrachtwage­n. Donderdagn­acht werden er op de parking van tankstatio­n Q8, langs de E313 in Ranst, veertien transmigra­nten uit Eritrea opgepakt. En twee weken geleden werden er nog 21 verstekeli­ngen uit twee vrachtwage­ns geplukt in Postel.

Nachtkijke­r

Het onderzoek naar de organisati­es achter de smokkel wordt gevoerd door de federale gerechteli­jke politie, maar ook de lokale politiezon­es moeten meer men- inzetten. “Wij worden opgebeld door bewoners die de migranten opmerken, of door ondernemer­s uit de nabijgeleg­en kmo-zone in Wommelgem”, zegt Johan Wonnink van de politiezon­e Minos (Mortsel, Boechout, Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem), dat samen met de zone ZaRa (Zandhoven en Ranst) instaat voor het parkeerter­rein langs de E313. “Vroeger deden we ook proactief nazicht op de parkings, maar nu treden we alleen nog op als we gebeld worden. Het probleem vergt anders te veel mensen die we elders nodig hebben.” Ook de politiezon­e ZaRa zag het fenomeen van de transmigra­nten afgelopen jaar stijgen en zet technische middelen in om verstekeli­ngen te kunnen opsporen. “Onlangs hebben we een nachtkijke­r gekocht in de strijd tegen woninginbr­aken. Die kunnen we ook inzetten om illegale vluchtelin­gen op te sporen”, zegt commissari­s Danny Dewulf.

Vaste overstappl­aats

Volgens Johan Wonnink van Minos staat het vast dat de parking in Ranst een vaste overstappl­aats is op de route naar het Verenigd Koninkrijk. “Onlangs hebben we vlak bij de parking een kraakpand aangetroff­en waar Eritreeërs verbleven. Dat is geen toeval. Die mensen worden daar door iemand naartoe geleid.” De verschuivi­ng naar Antwerpen komt omdat de druk elders is opgevoerd, denkt Stanny De Vlieger. Zo kregen verscheide­ne parkings in andere delen van het land al hekken en nachtbewak­ing, terwijl andere parkeerter­reinen, onder meer in Drongen, ’s nachts werden gesloten. DENNIS VAN DAMME

STANNY DE VLIEGER FGP Antwerpen “De kostprijs gaat van enkele duizenden euro’s voor een rit achterin een vrachtwage­n, tot meer dan tienduizen­d euro voor wat meer luxe.”

 ?? FOTO'S BFM, BERT DE DEKEN, FOTOMONTAG­E GVA ??
FOTO'S BFM, BERT DE DEKEN, FOTOMONTAG­E GVA
 ?? FOTO BFM ?? Op deze parking in Ranst werden donderdagn­acht veertien Eritreeërs opgepakt.
FOTO BFM Op deze parking in Ranst werden donderdagn­acht veertien Eritreeërs opgepakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium